Cyberaanval op Belgische overheid: Kamer moet activiteiten staken

Er is al enkele uren een cyberaanval aan de gang tegen het netwerk Belnet, dat onder meer de federale overheidsdiensten verbindt. Daardoor zijn verscheidene overheidswebsites verstoord. Door de internetstoringen moet de Kamer noodgedwongen de activiteiten staken.

Het gaat om een DDOS-aanval (‘distributed denial of service’). Daarbij proberen internetcriminelen, staatsgestuurde teams of activisten de servers te overbelasten via simultaan internetverkeer. Belnet probeert de situatie te stabiliseren en zegt op zoek te zijn naar alternatieve routes. De aanval is ‘zeer grootschalig’, zegt een woordvoerster aan nieuwsdienst Belga.

Door de internethaperingen bleken de online vergaderingen van de Kamer onmogelijk wegens inlogstoringen. Ze werden daarom grotendeels afgelast. Overheidswebsites als Tax-on-Web en MyMinfin ondervonden eveneens problemen.

Belnet levert ook internettoegang aan onderzoekscentra, hogescholen en universiteiten. Het is niet meteen duidelijk van wie de aanval komt, maar het is wel duidelijk dat het doel is om de werking van het netwerk ernstig te verstoren.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20