Worden we straks door Europa verplicht te besparen op elektriciteit?

Europese lidstaten zullen – alvast de komende vier maanden – verplicht hun elektriciteitsverbruik moeten dempen. Dat maakt de Europese Commissie bekend. Een plan om energieverbruik te drukken lag al langer op tafel, maar nu is meer informatie bekend.

Het totale elektriciteitsverbruik van alle EU-inwoners moet deze winter met 10 procent dalen. Ook moet het elektriciteitsverbruik tijdens de piekuren drie tot vier dagen per week met zo’n 5 procent afnemen. Dat blijkt uit het ontwerpvoorstel dat door De Standaard kon worden ingekeken.

Wat met duurzame energiebedrijven?

In het voorstel zitten ook bedrijven die goedkoop en ecologisch elektriciteit opwekken. Zij zullen een aangepaste versie krijgen van de maatregelen die moeten worden getroffen. Woensdag zal commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar State of the Union in Straatsburg meer details bekend maken.

Ook minder gas

Eerder in juli kwamen de Europese lidstaten er over eens om gedurende de winter alvast 15 procent minder gas te verbruiken, maar omdat kosten voor gasgestookte centrales duur oplopen, moet ook dat gebruik verder worden teruggeschroefd. Zo zou een extra daling van 3,8 procent de komende maanden moeten worden gerealiseerd. Lidstaten zullen zelf wel autonoom kunnen beslissen over hoe en wanneer dat gebeurt. Om de Europese lidstaten hierbij te begeleiden, zullen er bijhorende informatiecampagnes gelanceerd worden.

Eerder vorige week werd bekend dat er een prijsplafond op gas zal worden gelegd, maar dat voorstel is nog niet volledig uitgewerkt. Oorspronkelijk was het plan om enkel een stop te leggen op de importkosten van Russisch gas, maar omdat een groep lidstaten – waaronder België – aandrong op een algemeen prijsplafond, wordt die kwestie herbekeken.

Experts uit België, Duitsland en Italië zitten nu samen met de Europese Commissie om te bekijken hoe dat in werkelijkheid kan worden gebracht. Vervolgens zal eind deze maand door de ministers van Energie een voorstel op tafel worden gelegd.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20