Europa nog steeds grootste olieklant van Rusland: Kremlin verdient meer dan half miljard euro per dag aan zijn fossiele brandstoffen

Een maand geleden stelden de Europese landen een embargo in op de verscheping van Russische ruwe olie, terwijl ze – samen met andere partners – een plafond instelden voor hetzelfde product. Genoeg om de inkomsten van het Kremlin aan te tasten, maar zonder de bedoeling om de olieproductie aan het wankelen te brengen, zo luidde het. Wat zijn de effecten tot dusver?

Waarom is dit belangrijk?

De verschillende sancties tegen Rusland die nu al bijna een jaar van kracht zijn, zijn bedoeld om de financiële middelen van het Kremlin te beperken. En, uiteindelijk, om zijn oorlogszuchtige onderneming in Oekraïne te beteugelen. Maar Moskou verdient nog steeds veel geld aan zijn fossiele brandstoffen.

In het nieuws: een nieuwe studie raamt de huidige "fossiele" inkomsten van het Kremlin.

  • Volgens het rapport van het Finse onderzoekscentrum Centre for Research on Energy and Clear Air (CREA) verdient Rusland nog steeds 640 miljoen euro per dag aan de verkoop van zijn fossiele brandstoffen.
  • Westerse sancties verminderen de inkomsten van het Kremlin, maar ze zouden veel effectiever kunnen zijn.

De achtergrond: embargo en prijsplafond.

  • Begin december heeft de Europese Unie een em
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20