De Europese Commissie heeft beslist om minstens 100 miljoen extra coronavaccins aan te kopen. Het gaat om dosissen van het Amerikaanse bedrijf Novavax. Dirk Ramaekers, hoofd van de Task Force Vaccinatie, zegt dat het vaccin een alternatief kan zijn voor de bestaande vaccins. Dat bericht De Standaard.
Novavax is het zevende farmabedrijf dat een contract binnenhaalt om coronavaccin aan de EIU te leveren. Gisteren kondigde commissievoorzitster Ursula von der Leyen een deal van 100 miljoen vaccins aan met een optie om er nog eens 100 miljoen bij te doen.
Veelbelovende cijfers
Eerdere farmabedrijven die aan Europa leverden zijn AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna, Janssen (Johnson & Johnson), Sanofi-GSK en CureVac.
De levering van de vaccins van Novavax worden dit jaar, in 2022 en in 2023 verwacht. Een niet onbelangrijk detail: het Novavax-vaccin moet nog het fiat krijgen van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).
Klinische studies rond het vaccin lopen nog. Toch zijn de gekende cijfers veelbelovend. Een prik zou 90 procent bescherming bieden, twee prikken zelfs 100 procent. Het vaccin zou bovendien beschermen tegen zowel de Britse variant van het coronavirus als andere varianten.
Geen mRNA-vaccin
Het is ook geen mRNA-vaccin zoals die van Pfizer en Moderna. “De vaccins die we nu hebben, werken goed, maar het is goed om zo veel mogelijk verschillende types te hebben”, legt Ramaekers uit aan De Standaard.
Ramaekers zegt dat sommige risicopatiënten mRNA-vaccins niet altijd goed verdragen. Het zou daarnaast ook nog niet helemaal duidelijk zijn of de Pfizer- en Modernavaccins ook voor min-12-jarigen zullen kunnen worden gebruikt. Misschien kan Novavax dan wel een waardig alternatief zijn, klinkt het. En bovendien: Novavax kan gewoon in de koelkast worden bewaard.
Waarschijnlijk zullen de vaccins ook in België worden toegediend. “De kans is groot dat het virus nog jaren zal circuleren. We zitten nog niet op het eind van de vaccinatiecampagne. Er komt mogelijk nog een derde boostervaccin en in 2022 hebben we allemaal misschien nog een derde dosis nodig”, zegt Ramaekers.
(lb)
Lees ook: