Novavax-vaccin is voor 90 procent doeltreffend

Uit klinische proeven blijkt dat het vaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Novavax voor 90,4 procent doeltreffend is tegen Covid-19 en de verschillende varianten van het virus. 

Het fase 3-onderzoek met bijna 30.000 vrijwilligers in de Verenigde Staten en Mexico toont bovendien aan dat het Novavax-vaccin, waarvan twee doses nodig zijn, veilig en 100 procent effectief is in het voorkomen van matige en ernstige Covid-19-symptomen en 93 procent bij sommige varianten.

Novavax liet in een verklaring weten dat het van plan is om in het derde kwartaal een aanvraag voor goedkeuring in te dienen bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit Food and Drug Administration (FDA).

De fase 3-studie ‘bevestigt dat NVX-CoV2373 een bemoedigend verdraagbaarheids- en veiligheidsprofiel biedt’, zegt dr. Gregory Glenn, R&D-directeur bij Novavax. ‘Deze gegevens tonen consistente, hoge niveaus van werkzaamheid en bevestigen opnieuw het vermogen van het vaccin om Covid-19 te voorkomen te midden van de voortdurende genetische evolutie van het virus.’

Wat de mogelijke rol van het vaccin zal zijn in de Amerikaanse vaccinatiestrategie, is nog onduidelijk. Aangezien er in de Verenigde Staten al een overvloed aan vaccins beschikbaar is, is het mogelijk dat de regering-Biden doses van het Novavax-vaccin aan andere landen zal doneren. België heeft voorlopig geen vaccins besteld bij Novavax.

90,4 procent doeltreffend

Van de 29.960 deelnemers van de studie raakten 77 personen besmet met het coronavirus. 63 daarvan behoorden tot de placebogroep en waren dus niet gevaccineerd. In de groep die wel het vaccin kreeg toegediend, waren er 14 besmettingen, volgens Novavax. Daarmee is het vaccin meer dan 90 procent doeltreffend.

Het bedrijf merkt ook op dat het vaccin goed werd verdragen door de vrijwilligers. De meest voorkomende bijwerkingen waren vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en pijn op de plek waar de deelnemers de prik kregen. De klachten duurden meestal niet langer dan twee of drie dagen.

Varianten

Het Novavax-vaccin lijkt ook doeltreffend te zijn tegen sommige varianten, waaronder de Britse of de ‘Alpha-variant’. Bij de studie waren er onder de deelnemers ook mensen die besmet waren met de coronavarianten die voor het eerst werden aangetroffen in Brazilië, Zuid-Afrika en India. 

Het biotechbedrijf blijft bovendien naar eigen zeggen op schema om 100 miljoen doses per maand te produceren tegen het einde van het derde kwartaal van dit jaar en 150 miljoen doses per maand in het vierde kwartaal van 2021.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20