Canada gaat met Novavax eigen vaccins ontwikkelen tegen einde 2021

Premier Trudeau heeft gisterenavond aangekondigd dat Canada vaccins van het Amerikaanse bedrijf Novavax heeft besteld. De vaccinatiestrategie van het land was al maanden lang een vraagteken.

Canada en Novavax gooiden het gisteren op een akkoordje om miljoenen vaccins te produceren voor het Noord-Amerikaanse land. Vorig jaar keurde Canada de vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna nog goed, maar het land had tot nu toe moeite om leveringen te krijgen. Plots kon Canada ook niet meer op de Europese Unie rekenen, nadat daar een correctie op vaccinexporten werd doorgevoerd, eveneens gemotiveerd door tekorten.

Achter op de rest van de wereld

Op dit moment heeft Canada per 100 inwoners 2,6 dosissen toegediend. Daardoor staat het land bijna helemaal beneden op de wereldlijst voor coronavirusvaccinaties. Enkel zes andere landen doen het slechter. Andere Angelsaksische landen doen het een pak beter dan Canada en dat zijn we niet gewend. In het Verenigd Koninkrijk werd al 14,7 procent van de bevolking gevaccineerd. In de Verenigde Staten staat de teller op 10 procent.

De Canadese overheid moet de deal met Novavax trouwens nog goedkeuren. De gezondheidsinstanties overwegen ook overeenkomsten met AstraZeneca en Johnson & Johnson voor vaccins.

Oude glorie herstellen

Opvallend is dat Novavax, een bedrijf uit de Amerikaanse staat Maryland, de vaccines binnen de grenzen van Canada zal maken. Volgens premier Trudeau is de overeenkomst een eerste stap in een langetermijnplan om Canada terug op de kaart te zetten als vaccineproducent. Een halve eeuw geleden stond het land nog bekend als een van de wereldleiders voor het maken van vaccins.

Tegen deze zomer zou de productie moeten beginnen in een fabriek rond Montreal. Daar zou Canada voor het einde van dit jaar terug vaccins in grote getallen moeten kunnen produceren. Hiermee wilt Canada hun gekende vaccinsector van weleer terug nieuw leven inblazen.

Als de vaccins inderdaad pas tegen het einde van juli van de band zullen rollen, zal Canada toch op zoek moeten gaan naar andere opties. ‘Canada zal haar binnenlandse productie terug ontwikkelen en andere samenwerkingen met bedrijven in de wereld aangaan’, verduidelijkte Trudeau in een video vanuit Ottowa.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20