Europa keurt AstraZeneca-vaccin goed voor alle volwassenen

De kogel is door de kerk: het vaccin van AstraZeneca is goedgekeurd voor iedereen die ouder is dan 18 jaar.

Was het nu minder werkzaam voor 65+ers of niet: de Europese farmawaakhond EMA heeft alvast het AstraZeneca-vaccin goedgekeurd voor gebruik. Dat maakte het EMA zelf bekend in een persbericht. Daarmee zijn nu drie vaccins goedgekeurd in Europa: Pfizer, Moderna en AstraZeneca.

AstraZeneca kan slechts 60 procent efficiëntie voorleggen, te vergelijken met een griepvaccin. Maar dat is voldoende, zegt het EMA. ‘Met dit derde positieve advies, breiden we het arsenaal aan vaccins dat beschikbaar is voor de EU en EEA uit. Zo hopen we de pandemie te bestrijden en onze burgers te beschermen’, zegt Emer Cooke, de directeur van het EMA.

Ouder dan 65?

Er ontstond eerder deze week wat heisa toen bleek dat het vaccin van AstraZeneca mogelijk de 65-plussers niet adequaat kan beschermen. ‘We merken in deze groep wel een immuniteitsrespons maar de geteste groep bestaat grotendeels uit jongere proefpersonen’, klonk het bij het EMA. Met andere woorden: wellicht is de bescherming er wel, maar die groep proefpersonen is nog niet groot genoeg om dat met 100 procent zekerheid te stellen.

Ook voor ons land is de goedkeuring van het AstraZeneca goed nieuws. Zelfs als de leveringen van het vaccin niet volgens verwachting lopen, zou een volledige schrapping van AstraZeneca een serieuze streep door de vaccinatieplanning betekenen. Dat is op zijn beurt dan weer slecht nieuws voor de heropening van de economie.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20