Europa kan zich aan een migratiegolf verwachten uit… het Verenigd Koninkrijk

Veel Londenaren overwegen de Britse hoofdstad te verlaten om naar Europa te verhuizen, leert een bevraging. Het Verenigd Koninkrijk (VK) is sinds de start van dit jaar officieel geen deel meer van de Europese Unie.

Uit een opiniepeiling die in september werd gehouden en waarover Bloomberg maandag heeft bericht, blijkt dat 40 procent van de Londenaren bereid zou zijn het VK te verlaten om in Europa te komen wonen en werken.

De bevraging werd uitgevoerd door het uitzendbureau Adecco in samenwerking met YouGov, een marktonderzoeksbureau. In totaal hebben er 1.000 inwoners van Londen deelgenomen aan de enquête.

In 2018 werd een soortgelijke bevraging gedaan. Toen bleek dat slechts 16 procent van de Londenaren overwoog om het Kanaal over te steken.

Brexit en de pandemie

Volgens de bevraging overweegt het merendeel van de respondenten Londen te verlaten door de pandemie en de gevolgen van de brexit.

‘Zelfs nu er een brexitakkoord is en er vaccins van de band rollen, zorgt de grote onzekerheid ervoor dat vooral jongeren werk zoeken buiten het VK en Londen’, zegt Alex Fleming, topvrouw bij Adecco. ‘Als bedrijven nu geen actie ondernemen om deze situatie om te buigen, zullen zij waardevol talent verliezen en uiteindelijk het risico lopen hun kansen op een succesvolle heropleving op de lange termijn te verliezen.’

Bloomberg merkt op dat de brexit nu al veel bedrijven er toe heeft aangezet om duizenden werknemers (met een financiële functie) te verhuizen naar Parijs en Londen.

Naast de Europese concurrentie wordt Londen ook geconfronteerd met een interne dreiging vanuit het VK. Zo verwacht 63 procent van de werknemers (met een financiële functie) een ‘omgekeerde braindrain’. Dat betekent dat steeds meer Londenaren zich aangetrokken zouden voelen om naar andere grote steden in het land, zoals Manchester of Liverpool, te verhuizen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20