Londense woning kost nu gemiddeld meer dan 500.000 pond

(Victoria Jones/PA via AP)

De gemiddelde prijs van een woning is in Londen voor de eerste keer in de geschiedenis tot boven de grens van 500.000 pond gestegen. Dat blijkt uit een studie van het Britse Office for National Statistics (ONS) over de activiteit op de immobiliënmarkt in het Verenigd Koninkrijk in de maand november vorig jaar. Voor de aankoop van een woning moest in Londen tijdens die periode gemiddeld 514.000 pond worden betaald. Dat was 9,7 procent meer dan dezelfde maand het jaar voordien.

Volgens de onderzoekers gaat achter het nieuwe recordniveau ook de impact van de coronacrisis schuil, samen met een aantal fiscale maatregelen.

Kensington en Chelsea

‘De tijdelijke opschorting van een aantal heffingen op de aankoop van huizen heeft de interesse in vastgoed doen stijgen,’ merken de onderzoekers op. ‘In Engeland had die gunstmaatregel betrekking op panden met een aankoopprijs tot 500.000 pond. De maatregel heeft ook de prijzen opgedreven van de vastgoedcategorie die het meest van de fiscale gunst kon profiteren.’

‘De opschorting van de heffing loopt echter slechts tot eind maart. Begin april wordt bovendien een toeslag ingevoerd voor buitenlanders die in het Verenigd Koninkrijk een woning willen kopen. Daarom hebben vele gezinnen beslist om nog voor die deadlines tot een aankoop over te gaan. Dat heeft de prijzen verder helpen opdrijven. Bovendien kon een duidelijke toename in de vraag naar ruimere huizen worden vastgesteld.’

De sterkste prijsstijgingen werden opgetekend in de wijken Kensington en Chelsea, waar de huizen op één jaar tijd 28,6 procent duurder werden en gemiddeld een budget van 1,5 miljoen pond vereisten. ‘De vraag naar onroerend goed in het centrum van Londen kan bijzonder sterk reageren op tijdelijke veranderingen in de onroerende belasting,’ merken de onderzoekers op.

‘De Londense vastgoedsector werkt met hoge prijzen. Ook de belastingen lopen daardoor op. Een fiscale korting kan dan ook belangrijke financiële baten opleveren. Bovendien heeft Londen, in vergelijking met andere regio’s van het Verenigd Koninkrijk, een relatief hoog aandeel van onroerend goed dat als investering wordt gekocht.’

Brexit

Uit het onderzoek bleek dat de gemiddelde prijs van een huis over het volledig grondgebied van het Verenigd Koninkrijk in november vorig jaar 250.000 pond bedroeg. Dat betekende een stijging met 7,6 procent tegenover dezelfde maand het jaar voordien. Dat is het hoogste groeitempo sinds juni vijf jaar geleden, in de aanloop naar de stemming over de brexit.

In Engeland stegen de prijzen met 7,6 procent tot een gemiddelde van 267.000 pond, tegenover een toename met 8,6 procent tot 166.000 pond in Schotland. In Wales was er sprake van een groei met 7 procent tot 180.000 pond. In Noord-Ierland tenslotte liepen de prijzen met 2,4 procent op tot 143.000 pond.

De laagste prijsstijging werd opgetekend in het oosten van Engeland. Daar was er sprake van een toename met 4,8 procent tot 303.000 pond.

Source: The Guardian
Lees meer
Markten