Londense City is miljardenhandel kwijt door brexit

Londen is niet meer het centrum voor grensoverschrijdende handel in Europese aandelen. Dat besluit het Luxemburgse fondsenhuis Ethenea na de tektonische verschuiving als gevolg van de brexit.

Al op eerste handelsdag van het nieuwe jaar werd duidelijk dat er voor miljarden euro aan aandelentransacties van Londen naar het Europese vasteland verplaatst werden. De vraag was of het om een impulsieve reactie van grote buitenlandse beleggers ging, dan wel om een fundamentele verschuiving.

Volgens Volker Schmidt, portfoliomanager bij Ethenea, zitten we in het tweede scenario en gaat het om een onomkeerbaar proces. ‘Niet alleen loopt de Britse schatkist hierdoor belastinginkomsten mis, maar het is ook redelijk om aan te nemen dat bedrijven in de toekomst liever in de EU naar de beurs gaan om zo van vlotte handelsvoorwaarden te profiteren.’

Londen vormde dankzij zijn ‘EU-paspoort’ jarenlang de brug voor kapitaal uit de Verenigde Staten en elders in de wereld dat in Europese aandelen wilde investeren. Maar door de brexit verloor de City het recht om zonder belemmeringen op de Europese kapitaalmarkt te opereren.

Aquis en Cboe

Aquis, het op één na grootste handelsplatform voor Europese aandelen in het Verenigd Koninkrijk, meldde op de eerste handelsdag dat 99,6 procent van alle transacties begin januari via zijn spiegelplatform in Parijs werd afgewikkeld. ‘Europa heeft duidelijk de strijd gewonnen om de handel in zijn eigen aandelen terug te halen naar de Europese Unie’, verklaarde topman Alasdair Haynes aan nieuwsdienst Bloomberg. Het verlies van het EU-paspoort noemt hij ‘een spectaculaire ‘own goal’ van het Verenigd Koninkrijk.’

Een gelijkaardige dramatische verschuiving werd gemeld door de optiebeurs van Chicago (Cboe), onder meer bekend van de VIX-index, Volgens Cboe wordt 90 tot 95 procent van de in euro genoteerde aandelenhandel voortaan uitgevoerd in Amsterdam en is een terugkeer van die specifieke handel naar Londen onwaarschijnlijk.

Techtalent

De handel in Europese aandelen is natuurlijk maar een deel van de totale beurshandel. Om die reden blijven Aquis en Cboe hun ‘pan-Europese’ hoofdkwartier in Londen houden en verhuizen ze niet volledig naar Parijs of Amsterdam. Wat ook meespeelt: in de Britse hoofdstad zit het meeste technologische talent, wat belangrijk is voor de aanwerving van de IT’ers die de handelsplatformen up-to-date moeten houden.

Lees ook: Londense traders ING verhuizen naar Amsterdam

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20