Samengevat: Europa streeft ernaar om zijn militaire capaciteiten te versterken. Geconfronteerd met de dreiging van Russische expansie en de onzekerheid van Amerikaanse steun. Dit proces is echter complex en traag, waardoor het continent kwetsbaar blijft. De inspanningen van het continent laten zien dat het minstens nog 10 jaar nodig heeft om zichzelf onafhankelijk te verdedigen.
Europa heeft nog 10 jaar nodig om militair zelfvoorzienend te worden

Waarom is dit belangrijk?
De capaciteit van Europa om zichzelf te verdedigen is cruciaal voor de geopolitieke stabiliteit en de veiligheid van het continent. Het vermogen om onafhankelijk te handelen in tijden van crisis vermindert de afhankelijkheid van externe machten en versterkt de positie van Europa op het wereldtoneel.In het nieuws. De voorbereidingen van Europa om zelfvoorzienend te zijn in zijn defensie lopen minimum tien jaar achter, schrijft het persagentschap Bloomberg.
- De mogelijkheid dat Rusland een NAVO-lidstaat zou kunnen aanvallen binnen drie tot vijf jaar, verhoogt de urgentie. Verschillende Europese politici hebben al opmerkingen in die aard gemaakt.
- De impact van Donald Trumps opmerkingen over het verwelkomen van een Russische aanval op niet-nalevende NAVO-leden benadrukt de risico’s van afhankelijkheid van de VS.
- Dan zou meer dan een derde van het bondgenootschap buiten de Amerikaanse veiligheidsparaplu vallen.
80.000 Amerikaanse troepen in Europa
Zoom in. De aanwezigheid van ongeveer 80.000 Amerikaanse troepen in Europa en het belang van de Amerikaanse nucleaire paraplu onderstrepen de huidige afhankelijkheid.
- Mochten Europese naties vandaag worden aangevallen, dan zouden ze nog steeds afhankelijk zijn van de VS voor een hele reeks capaciteiten. Deze omvatten lucht- en raketverdediging, diepvuurraketten en de geavanceerde computersystemen die nodig zijn om oorlog te voeren.
Zoom out. Europa’s inspanningen om de defensie-uitgaven te verhogen en de productie van militaire uitrusting te verbeteren, worden vertraagd door logistieke en politieke uitdagingen.
- EU-landen willen meestal volledige controle over hun defensiebeleid. Maar nu er oorlog woedt in Oekraïne en Donald Trump weer op het stembiljet staat in de Verenigde Staten, overweegt de EU om een nieuwe defensiecommissaris aan te stellen om toezicht te houden op industriële aspecten van het defensiebeleid.
- De Europese Unie overweegt strategische investeringen en het verminderen van bureaucratische hindernissen voor defensiebedrijven om de militaire capaciteit te vergroten.
- De spanningen tussen de EU-lidstaten over de aanschaf van buitenlandse versus binnenlandse wapensystemen weerspiegelen interne verdeeldheid.
- De grotere geopolitieke context omvat de hernieuwde aandacht voor de NAVO en de collectieve defensie. Dat alles in het licht van Russische agressie en de fluctuerende Amerikaanse buitenlandse politiek.