Hebben we een Europese defensiecommissaris nodig?

Heeft Europa een commissaris nodig die zich enkel en alleen op Defensie richt? Als het van vertrekkend Nederlandse Defensieminister Kasja Ollongren afhangt wel, liet ze blijken in een interview met radiozender BNR.

Waarom is dit belangrijk?

Met de Russische invasie in Oekraïne werd het Europa duidelijk dat het hoog tijd was om de investeringen in defensie te verhogen. Er werden door de NAVO-leden beloftes gemaakt om toe te werken naar een budget van 2 procent van het bbp, wat eigenlijk onder het lidmaatschap sowieso al moest. Maar Europees is er op vlak van productie nog te weinig samenwerking volgens Ollongren.

"Ik denk dat het een goed idee zou zijn voor de volgende Europese Commissie om dit heel hoog op de agenda te zetten, dat er een Europese commissaris komt die 100% van zijn of haar tijd alleen aan Defensie besteedt", zei Ollongren in het interview.

  • Daarmee doelt ze op de Europese wapenindustrie, die beter gecoördineerd moet worden. Die valt nu binnen de portefeuille van de commissaris voor de interne markt, Thierry Breton. Hij zou bezig zijn met het ontwikkelen van een “alomvattende Eu
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer