Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europa is nu plots de zwakste schakel in de wereldeconomie

Logo Business AM
Economie

13/02/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

De industriële productie in de 19 landen van de eurozone kent haar snelste groeivertraging sinds de financiële crisis. De economische groei zal dit jaar met moeite boven de 1% uitkomen, nu ook in Duitsland de economische motor sputtert. Europa en zijn economie zitten alweer in de problemen.

Niet de opkomende economieën, maar het Avondland lijkt plots het grootste obstakel voor de globale economische groei. Verschillende analisten zien de situatie in Europa dan ook snel achteruitgaan.

Europa en de economie: niet langer Griekenland en Cyprus, maar Frankrijk, Duitsland en Italië zijn het probleem

“Indien Frankrijk stopt met consumeren en Duitsland stopt met produceren heb je een groot probleem in de eurozone,” zegt Ludovic Subran, adjunct- chief economist bij Allianz, tegenover het persagentschap Bloomberg. Het zijn niet langer landen als Griekenland en Cyprus die zorgen baren, maar Frankrijk – waar de ‘gele hesjes’ op de economie wegen – en Duitsland. Beide zijn samen goed voor ongeveer de helft van de economie van de eurozone. Dan is er nog Italië, dat de financiële markten blijft verontrusten door de groeiende twijfel over zijn fiscaal management. Het land is sinds kort ook officieel opnieuw in recessie.

Volgens Willem Buiter, die economisch adviseur is bij Citigroup, staat het cyclische herstel in Europa wel degelijk onder serieuze druk. Hij maakt zich vooral zorgen over de gezondheid van de banken.

Tenslotte is er de onzekerheid rond de Brexit en de komende Europese verkiezingen. Daarbij zouden eurosceptici tot een derde van de zetels kunnen halen. Die zullen trachten van binnenuit de EU-agenda te saboteren, wat vele bedrijven nu al zenuwachtig maakt.

De industriële productie daalde in december met 0,9%, dubbel zo veel als analisten hadden ingeschat. Het gaat om de sterkste daling sinds 2009.

Europa lijdt onder de groeivertraging in China

Europa lijdt onder de groeivertraging in China, dat de laagste groei in 28 jaar liet optekenen. Vooral in de autosector laat zich dat voelen. Bedrijven als Fiat en Umicore verwachten dat hun winsten lager zullen uitvallen, net vanwege de groeivertraging in ‘s werelds tweede economie.

Indien de situatie verder verslechtert, vragen analisten zich af wat de ECB nog kan doen, nu die de voorbije jaren al duizenden miljarden euro in het systeem heeft gepompt.

Groeivertraging is slechts tijdelijk

Sommige analisten zien het minder dramatisch in voor Europa en zijn economie. Ze denken dat de situatie in Duitsland en Frankrijk voornamelijk enkel deze landen zelf treft. Eens de situatie daar opklaart, zal het continent opnieuw met de groei aanknopen.

De zakenbank Goldman Sachs heeft haar verwachtingen voor de eurozone voor de korte termijn naar beneden bijgesteld, maar ziet later dit jaar verbetering dankzij de lagere olieprijzen en gunstige fiscale maatregelen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks