Italië officieel in recessie

In Italië krimpt de economie voor het tweede kwartaal op rij. Het land bevindt zich nu officieel in recessie. Dat blijkt uit cijfers van het Italiaanse statistiekbureau Istat. De anti-establishmentregering van linkse en rechtse populisten krijgt zo een eerste tegenslag te verwerken.

In het laatste kwartaal van 2018 kromp de economie in Italië met 0,2%, een tiende procentpunt meer dan een kwartaal eerder. Toen moest een daling van 0,1% worden opgemeten. Analisten hadden op een daling van 0,1% gerekend.

De derde economie van de eurozone vertraagt al sinds begin 2017, maar betaalt nu de prijs voor de groeivertraging die China en Duitsland treft. Dat zijn de twee belangrijkste handelspartners van Rome.

Strijd met Brussel deed Italië geen goed

Critici stellen dat de regerende coalitie van M5S en Lega de situatie enkel heeft verergerd. De regering van Giuseppe Conte ging eind vorig jaar met Brussel de strijd aan inzake fiscale politiek. Dat heeft de rente op de Italiaanse leningen de hoogte in gejaagd, wat op zijn beurt de economie pijn heeft gedaan.

De Italiaanse begroting werd na tussenkomst van Brussel wel afgezwakt. Ze bevat een basisinkomen voor de armen, verlaagt de pensioenleeftijd en vermindert het belastingen voor zelfstandigen.

Over het ganse jaar boekte Italië een economische groei van 1%. Een jaar eerder was dat nog 1,6%.

De regering Conte mikt voor 2019 op een groei van 1%, de meeste onafhankelijke waarnemers rekenen op niet meer dan iets meer dan de helft daarvan. Een panel van 46 economen, dat door Reuters wordt geraadpleegd, ziet in 2019 een groei van 0,7% in Italië. De Bank van Italië en het IMF houden het bij 0,6%.

Italië: zorgenkind van de eurozone

Italië is sinds de introductie van de euro de traagst groeiende economie van de eurozone. Weinige analisten geloven dan ook dat de huidige regeringscoalitie die trend kan keren. De Europese groeivertraging lijkt al een feit en de wereldhandel kreunt onder het nationalisme van China en de VS. Italië slaagt er daarbovenop al jaren niet meer in om de productiviteit op te krikken.

(Op de foto boven: minister van Binnenlandse Zaken Salvini, in Rome gefotografeerd in uniform van de politie)

Meer