Salvini: “Controle over goudreserves overnemen van Banca d’Italia”

De Italiaanse vice-premier Matteo Salvini wil het Europese financiële establishment in het hart raken. Zondag gaf Salvini aan de Italiaanse centrale bank en de financiële waakhond Consob te willen elimineren. Tegelijkertijd wil hij de mensen die de Italiaanse spaarders hebben benadeeld ‘voor lange tijd achter de tralies  zien’. Maandag gaf hij dan te kennen de Banca d’Italia de controle over de Italiaanse goudreserves te willen ontnemen.

“Het goud is eigendom van het Italiaanse volk, van niemand anders,” aldus Salvini. De commentaren zijn volgens de Italiaanse minister van Economie Giovanni Tria misplaatst. Deze laatste verdedigt de onafhankelijkheid van de centrale bank.

Een partijgenoot van Salvini, de euroscepticus Claudio Borghi, roept het parlement ondertussen op  om een wet te stemmen die stipuleert dat het goud wel degelijk eigendom is van de staat. Die wet moet het Italiaanse spaarders mogelijk maken de verantwoordelijken van de Banca d’Italia eventueel te vervolgen voor wanbeheer. Indien de spaarders gelijk krijgen zouden ze dat goud dan moeten kunnen opeisen ter compensatie van hun geleden verliezen.

Italië heeft de op drie na grootste goudreserves ter wereld

Maar de oppositie vreest dat de coalitie van populisten beslag op het goud wil leggen om haar verkiezingsbeloftes te financieren. Met name zou met dat geld een geplande btw-verhoging kunnen worden betaald. Die verhoging was een eis van de EU om de omstreden Italiaanse begroting goed te keuren. Salvini noemt die piste ‘interessant’.

Italië beschikt namelijk over de op drie na grootste goudreserves ter wereld. Het zou gaan om 2.452 ton met een waarde van naar schatting 91 miljard euro. Borghi ontkent die mogelijkheid en zegt bereid te zijn een wet te stemmen die aangeeft dat de reserves enkel kunnen worden aangesproken mits een tweederde meerderheid in beide kamers.

“Niemand het goud verkopen. Wel integendeel, we willen voorkomen dat anderen er de hand op leggen,” aldus Borghi op Twitter.

Het idee om de Italiaanse goudreserves aan te spreken is niet nieuw. Ook Beppe Grillo, de medestichter van de Vijfsterrenbeweging (M5S), schreef in september dat “we op die manier het hoofdstuk ‘we hebben geen geld’ kunnen afsluiten. Waarom moeten de mensen hun juwelen verkopen en niet de staat?”

Waarde van Italiaanse goudreserves bedraagt niet eens 5% van totale schulden

Toch verbleekt de waarde van de Italiaanse goudschat bij die van zijn schuldenberg. Die bedraagt vandaag niet minder dan 2.080 miljard euro.

Indien Salvini, volgens velen de de factor leider van het land, het financiële establishment schaakmat wil zetten kan hij in een volgende fase de buitenlandse schulden ongeldig verklaren en de terugkeer van de Italiaanse lire nastreven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20