Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

China laat traagste groei in 28 jaar optekenen

Logo Business AM
Economie

20/01/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

In China maakt de overheid maandag bekend dat de op één na grootste economie ter wereld in het voorbije kwartaal zijn laagste groeipercentage in de voorbije 28 jaar heeft laten optekenen. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Analisten die door Reuters werden ondervraagd kwamen uit op een groei van 6,4%. Dat een tiende procentpunt lager dan de 6,5% die in het derde kwartaal van 2018 werd opgemeten. Volgens diezelfde analisten zal de groei dit jaar verder afnemen tot 6,3%.

Het Chinese bruto binnenlands product komt zo uit op een groei van 6,6%, het laagste groeipercentage sinds 1990.

China: economie krijgt wel degelijk klappen

De Chinese economie krijgt wel degelijk klappen nu de binnenlandse vraag slabakt en de handelsoorlog met de Verenigde Staten wel degelijk zijn impact laat voelen.

Dat is ook slecht nieuws voor de rest van de wereld, omdat het land de voorbije tien jaar op zijn eentje heeft getekend voor ruim een derde van de globale groei. Dat een aantal bedrijven zich zorgen beginnen te maken bleek eerder deze maand al uit de omzetwaarschuwing van Apple en een aantal ontslagrondes bij grote autoproducenten.

Beperkte stimulus

De Chinese overheid bereidt ondertussen opnieuw een aantal stimulerende maatregelen voor. Die zijn in omvang onvergelijkbaar met de enorme investeringen die tijdens de crisisjaren 2008 en 2009 werden gedaan. Deze hadden de groeicijfers snel omhoog gekrikt, maar hebben het land met een enorme schuldenberg opgezadeld. China heeft zich wel degelijk uit de financiële crisis geleend, door massaal geld beschikbaar te stellen voor gezinnen en bedrijven. 7 van elke 10 leningen wereldwijd werden de voorbije jaren in China verstrekt. Moeilijkheden dreigen later dit jaar en in 2020 wanneer deze kredieten moeten worden terugbetaald.

Recessie vermijden

Maar de Chinese president Xi Jinping wil niet dat zijn land nog langer de goedkope-arbeidsfabriek van de wereld blijft. Hij wil China omvormen tot een binnenlandse consumptiereus. De economische groei zal dan niet langer afhangen van overheidsinvesteringen, maar van consumentenuitgaven. De kunst zal er in bestaan de economische groeimotor draaiende te houden zonder de schuldenberg verder te vergroten. De kans is groot dat het land zich daarom zal beperken tot het tegengaan van deflatie en het vermijden van een recessie.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO