In China staan 65 miljoen appartementen leeg

In China staan 65 miljoen appartementen leeg. Het gaat om meer dan 20 procent van alle flats in Chinese steden. Dat blijkt uit schattingen van Chinese academici. 

Een zorgwekkend fenomeen in een land waar de bouwsector, vastgoed en gerelateerde industrieën een derde van alle economische groei voor hun rekening nemen. In sommige steden zijn dan ook al protesten gesignaleerd. Vastgoedontwikkelaars kennen grote kortingen toe om hun overbodige voorraden te slijten. Als gevolg daarvan worden mensen die eerder kochten met verliezen opgezadeld.

Chinese welvaart steunt op vastgoed

Overbodige appartementen wegen op de economische groei, niet enkel in China maar ook op de rest van de wereld. Vastgoedprijzen dalen en de voorraad aan onverkochte appartementen neemt enkel toe. Projectontwikkelaars kreunen onder miljardenschulden.

China is ook gemengd in een handelsoorlog met de VS. Die heeft al voor een groeivertraging gezorgd. Maar de Chinese overheid probeert tegen elke prijs een recessie te voorkomen.  Voor de vijfde keer in een jaar tijd heeft de Chinese centrale bank deze week de reserveratio’s die banken moeten aanhouden – dat is het geld dat de banken bij de centrale bank moeten parkeren om handel te mogen voeren – verlaagd.  Om op die manier de sputterende economische motor opnieuw aan de praat te krijgen. Maar elke maatregel zal vruchteloos blijven indien de vastgoedproblemen worden genegeerd.

De huidige problemen zijn het gevolg van een drie jaar lang aanhoudende bouwwoede die volgde op de steeds hogere vastgoedprijzen in vele steden. De overheid slaagde er niet in de speculatie in te tomen en dacht zelfs even na over de introductie van een vastgoedbelasting.

“Het moderne equivalent van piramides bouwen”

Vastgoed is een fundament van de Chinese welvaart. Een vijfde tot een derde van alle economische groei in het land wordt in de vastgoedsector gerealiseerd, afhankelijk of men de bouwsector en de meubelsector meerekent. Een eigendom is dan ook meestal het belangrijkste activa van een Chinees gezin, in een land met strikte regels tegen het exporteren van geld. Vastgoed is in grote steden goed voor gemiddeld 85% van het gezinskapitaal.

Nu in sommige steden de vastgoedprijzen dalen – hier en daar zelfs even veel als tijdens de financiële crisis – beginnen mensen te protesteren. In de stad Jurong, een naar Chinese normen mini-stad met 600.000 inwoners (het land telt nu 156 steden met meer dan 1 miljoen inwoners), zijn de voorbije maanden verschillende protesten gesignaleerd.

Al vroeg dit decennium doken verhalen op over Chinese spooksteden. In een artikel uit 2011 werd de Chinese vastgoedbubbel vergeleken met ‘het moderne equivalent van piramides bouwen’. In dat jaar werd gesteld dat 64,5 miljoen elektriciteitsmeters in het land gedurende zes maanden een nulverbruik hadden geregistreerd. 8 jaar later lijkt nog niet veel veranderd.
© Getty Images

Meer