Apple geeft omzetwaarschuwing; aandeel moet nabeurs 8% prijsgeven

Het Amerikaanse techconcern Apple stelt zijn omzetverwachtingen voor het laatste kwartaal van 2018 naar beneden toe bij. Dat meldt CEO Tim Cook in een brief aan de investeerders. 

Daarin schrijft Cook dat de omzetwaarschuwing het gevolg is van een sterke dollar en een zwakker dan verwachte vraag naar iPhone’s in China. Cook vermeldt in de brief ook de  “toenemende handelsspanningen tussen China en de VS”.  De omzet zal naar verwachting uitkomen op 84 miljard dollar, een pak minder dan de begrote 89 tot 93 miljard dollar.

Nog volgens Cook is er sprake van een economische groeivertraging, die het bedrijf niet had voorzien en die vooral China treft. “Het grootste deel van de verlaging van onze verwachtingen is daar aan te wijten,” aldus Cook, die ook laat opmerken dat de economische groei in het najaar van 2018 “de op één na laagste in 25 jaar” was.

“Handelsoorlog zet bijkomende druk op Chinese economie”

Cook refereert ook naar de koersdalingen van de tech-aandelen in de voorbije maanden. “Leken de effecten van de handelsoorlog tot nog toe beperkt tot de financiële markten, dan hebben die nu ook de consumenten zelf bereikt. Dat heeft het voorbije kwartaal geleid tot minder klanten in onze Chinese winkels”, besluit de Amerikaan.

Op de Amerikaanse zakenzender CNBC gaf Cook duiding bij zijn brief: ‘De achteruitgang wordt voor meer dan 100% veroorzaakt door de iPhone. En dat is dan voornamelijk te danken aan China. Het is duidelijk dat de economie daar vertraagt, en de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en China hebben extra druk op de economie gezet.’

Ook in de rijke landen vallen de resultaten wat tegen. Dat is volgens de topman een gevolg van dalende telefoonabonnementen met een gratis of goedkoop toestel. Ook de lagere prijzen voor het vervangen van batterijen in iPhones spelen een beperkte rol in de algemene omzetdaling.

De handel in Apple werd volgend op het nieuws nabeurs een tijd stilgelegd, maar moest bij de hervatting ruim 8% inleveren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20