Creatief omgaan met Russisch geld, dat is wat Euroclear nu doet. Hoe zit dat in elkaar?

Een groot gebouw in de buurt van het Noordstation in Brussel krijgt tegenwoordig meer aandacht dan het zou willen. Het gaat om het hoofdkwartier van Euroclear. Daar gaan ze tegenwoordig vrij creatief om met Russisch geld. Maar wat is er juist aan de hand? Business AM sprak met Tom Simonts, econoom bij KBC.


Beluister het interview met Tom Simonts:


Het bedrijf: Euroclear is een in Brussel gevestigde effectenreus, die de Belgische staat als een van de grote aandeelhouders heeft. Het bedrijf is een van de sleutelspelers in het internationale financiële systeem.

Poortwachter: Euroclear zorgt er in eerste instantie voor dat de koper bij een transactie voldoende geld op zijn rekening heeft staan om de koop te kunnen bevestigen. Ook verzekert het bedrijf dat de verkoper de activa op zijn rekening heeft staan om die te kunnen leveren. Euroclear staat dus tussen beide partijen als poortwachter. Wanneer beide partijen voldoende middelen hebben, laat Euroclear de transactie gebeuren.

Enkele duizelingwekkende cijfers:

  • 37.600 miljard euro aan effecten onder beheer
  • 295 miljoen verwerkte transacties per jaar
  • Meer dan 2.000 klanten, zoals grote banken, wereldwijd

In het nieuws: Euroclear heeft de poort gesloten wat betreft Russisch geld. Dit door verschillende maatregelen en sancties tegen Rusland. Hierdoor sturen ze geen Russisch geld meer terug naar Rusland.

De analyse: Op dit moment zit Euroclear op een hoop Russisch geld en hebben ze besloten om hier “creatief mee om te gaan”, stelt Simonts vast. Het effectenhuis investeert het bevroren Russisch geld bijvoorbeeld in obligaties.

  • “Nu dat geld stilstaat, heeft Euroclear beslist om het te gaan beleggen – en niet in Bitcoin of zo, voor alle duidelijkheid. Het gaat over obligaties van de Europese Centrale Bank. Euroclear kan het geld dus gebruiken voor zijn eigen goed.”
  • Dat heeft geleid tot protest vanuit Rusland. Simonts: “Verschillende Russische banken en andere partijen claimen dat ze niks te maken hebben met het Russische regime. Het is onterecht dat onze tegoeden worden bevroren, zeggen ze. Bovendien vloeien de rendementen uit die beleggingen ook nog eens naar Euroclear.”
  • Kan dit zomaar? “In oorlogstijden gelden andere wetten dan in vredestijd”, antwoordt Simonts. “Het zal door de advocaten wel goed bekeken zijn. Zij verschuilen zich natuurlijk – en terecht – achter de grote internationale en Europese sancties tegen Rusland. Het kan zijn dat wanneer het blijkt dat bepaalde partijen toch onschuldig waren, ze recht zullen hebben op de rendementen die zijn gerealiseerd. Maar dat is een vraag voor binnen een paar jaar.”
  • Loopt Euroclear risico? “In het slechtste geval moeten ze die extra winsten terugbetalen. Het zal nooit gaan om boetes of dergelijke”, concludeert Simonts.

(nd/evb)

Meer