Euro op hoogste peil in 2,5 jaar: consument wint, belegger verliest

De euro heeft met een waarde van 1,2084 dollar het hoogste peil in 2,5 jaar bereikt. Die stevige toename wordt echter niet door iedereen op gejuich onthaald.

De Amerikaanse dollar is de belangrijkste reservemunt ter wereld: heel wat beleggers vluchten naar die munt in tijden van crisis. Maar de komst van verschillende coronavaccins leidt tot optimisme op de financiële markten en dus verliest de dollar aan aantrekkingskracht. De euro profiteert van die beweging.

Winnaars bij een sterke euro

Een sterke euro is in de eerste plaats goed nieuws voor wie producten buiten de eurozone koopt, voornamelijk uit de VS. Doordat de dollar zwakker staat, is het veel goedkoper om producten uit de VS in te voeren, althans als de prijs wordt omgerekend in euro. Sommige winkels hanteren exact dezelfde prijs ongeacht de gebruikte munteenheid. Dat is bijvoorbeeld het geval in de gamesector waar de onlangs uitgebrachte PlayStation 5 in de VS 500 dollar kost en in de EU 500 euro.

Ook wie naar de VS reist, kan gouden zaken doen bij een sterke euro. U kunt dan met dezelfde hoeveelheid euro’s veel meer spenderen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, al is reizen tijdens de coronapandemie voor veel mensen geen optie.

Een zwakke dollar werkt ook een lagere prijs aan de pomp in de hand. De prijs van een vat olie wordt namelijk in dollar uitgedrukt. Bij een zwakkere dollarkoers is het dus goedkoper om ruwe olie aan te kopen. Een aanhoudende daling van de dollarkoers kan zich vertalen naar lagere benzine- en dieseltarieven. Hetzelfde geldt voor wie zijn woning verwarmt met stookolie.

Natuurlijk is de olieprijs afhankelijk van uiteenlopende factoren. Zo speelt ook het spel van vraag en aanbod. Hoe meer vraag, hoe hoger de prijs en omgekeerd. Daarbij spelen de OPEC-landen een belangrijke rol. Zij maken afspraken over hoeveel olie er kan geproduceerd worden. De OPEC-ministers zitten donderdag samen over de productiequota.

Verliezers bij een sterke euro

Er zijn ook verliezers bij een sterke euro. De producten van bedrijven die exporteren naar de VS worden duurder voor de Amerikanen. Zij moeten meer dollars op tafel leggen om iets uit de eurozone te kopen. Exporterende bedrijven zullen daardoor minder producten aan de man kunnen brengen. Dat is in het bijzonder zuur voor een exportland als België.

De goedkoper ingevoerde producten wegen ook op de inflatie. Dat terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) er alles aan doet om de inflatie in de eurozone aan te zwengelen. Die is in oktober voor de derde maand op rij onder nul gedoken. Ter verduidelijking: de ECB mikt op een inflatie van net geen 2 procent.

Tot slot is er het valutarisico voor beleggers. Beleggers die investeren in Amerikaanse aandelen zien een deel van hun rendement in rook opgaan als ze bij een sterke euro aandelen verkopen.

Wie bijvoorbeeld vorig jaar 1.000 euro aan Amerikaanse aandelen kocht, kreeg daarvoor aandelen ter waarde van 1.100 dollar. Toen schommelde de waarde van 1 euro rond 1,1 dollar. Stel dat u het afgelopen jaar 10 procent winst heeft gemaakt, dan is de waarde van uw aandelen gestegen tot 1.210 dollar. Maar door de sterke euro krijgt u vandaag slechts 1.004 euro terug en slinkt uw uiteindelijke winst tot 0,4 procent.

Meer