Wie nog geen PlayStation 5 gereserveerd heeft, komt mogelijk van een kale reis thuis

Slecht nieuws voor gamers die hun lockdown willen opvrolijken met de PS5, de nieuwe spelconsole van de Japanse elektronicagigant Sony. Problemen met de toeleveringsketen zorgen ervoor dat de voorraad van de langverwachte PS5-console al bijna uitgeput is, nog voor de Europese lancering.

Op 12 november werd de PS5 officieel uitgebracht in Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Singapore en Zuid-Korea. Op 19 november volgt Europa en de rest van de wereld. 

Chipproblemen

Al in september waarschuwde persagentschap Bloomberg dat Sony zich gedwongen zag om dit boekjaar slechts 11 miljoen eenheden van de langverwachte opvolger van de PS4 te produceren, in plaats van de voorziene 15 miljoen. 

Er zou namelijk een probleem geweest zijn met het productieproces van de systeemchip van de nieuwe console. De Amerikaanse chipmaker AMD bereikte op dat moment maar een ‘slaagpercentage’ van 50 procent voor de zogeheten SOC-chips, een belangrijk onderdeel van de PS5. Van elke 10 afgewerkte chips waren er slechts 5 van voldoende kwaliteit, aldus Bloomberg.

Zowel Sony als AMD ontkenden dat er problemen waren.

Stormloop op de voorverkoop

Toch waarschuwde Sony begin deze maand zelf voor potentiële tekorten, ‘door het enorme aantal pre-orders’. Tijdens de eerste 12 uren van de voorverkoop verkocht Sony in de VS naar eigen zeggen evenveel consoles als tijdens de eerste 12 wéken na de voorverkoop van voorganger PS4.

Jim Ryan, baas van de game-afdeling van Sony, waarschuwde toen dat ‘het mogelijk is dat niet iedereen die op de lanceringsdag een PS5 wil kopen, er een zal vinden’. 

De lancering van de langverwachte console komt er natuurlijk in volle pandemie. Er is een enorme vraag naar allerlei vormen van digitaal entertainment vanwege de lockdowns. Maar tegelijk ondervinden toeleveringsketens hinder door de beperkingsmaatregelen. Fysieke retailwinkels zijn in veel landen ook verplicht gesloten momenteel. In combinatie met mogelijk een kleiner dan voorziene voorraad, zorgt dat voor een serieuze flessenhals. 

‘Niet meer leverbaar’

In de VS zijn de voorraden momenteel zo goed als uitgeput. Fans schuimen het internet af voor zeldzame meldingen van ‘restocks’. De meest grote retailers kondigen pas een algemene aanvulling van de voorraad aan tegen de koopjesdag Black Friday, dat is pas op 27 november. 

Ook in ons land zijn er voorraadproblemen. In voorverkoop is de console op bol.com en gamemania.be ‘niet meer leverbaar’. Coolblue, een andere populaire e-commercesite, pakt het origineler aan: ’PlayStation 5 staat op veel meer verlanglijstjes dan dat we voorraad hebben. Daarom kan je bij ons gewoon ouderwets je schoen zetten. Sinterklaas kiest hieruit de blije kindertjes die een PlayStation 5 kunnen bestellen’, staat er te lezen op de productpagina. Gamers moeten dus meedoen aan een soort loting willen ze kans maken om op korte termijn een console te bemachtigen. 

Jim Ryan heeft intussen beloofd dat zijn bedrijf ‘zo hard mogelijk werkt’ om de bevoorradingsproblemen op te lossen tegen de feestdagen. Voor wie nog geen console wist te bemachtigen, niet getreurd: hoe verleidelijk het ook is om de spelcomputers te kopen op het moment dat ze gelanceerd worden, financieel is dat niet de beste zet. Eens de flessenhals ontstopt is zal de prijs waarschijnlijk aanzienlijk dalen. 

Als we voortgaan op het prijsverloop van de PS4, dan kan de PS5 zo’n 35 procent goedkoper worden in de eerste negen maanden na de lancering. Wie het kan uithouden tot in mei, betaalt mogelijk slechts 325 euro, in plaats van 499 euro nu.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20