Volgens Joost Derks, valutaspecialist bij iBanFirst, staan de sterren gunstig voor de euro dit najaar. De stijgende rentes van de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen de euro relatief aantrekkelijker maken.
“Euro kan sterker worden in tweede helft van 2023”, zegt valutaspecialist

Waarom is dit belangrijk?
Om de hoge inflatie in Europa en de Verenigde Staten te bestrijden, trokken centrale banken de rente op. Lenen wordt duurder en sparen brengt meer op. “Als de Europese rente sneller stijgt dan de Amerikaanse, vormt dat een flinke rugwind voor de euro”, zegt Derks.Volgens Derks wordt het mooie traject van de euro overschaduwd omdat de schijnwerpers gericht worden op de slechte leerlingen. Afgelopen jaar ging er veel aandacht naar de Turkse lira en de Argentijnse peso, legt hij uit op Business Insider.
- De inflatiecijfers in Europa, die weliswaar te hoog zijn, zijn klein bier in vergelijking met de inflatie in Argentinië en Turkije. In Argentinië bedraagt het inflatiecijfer 114 procent. In Turkije zou dit volgens officiële cijfers 39,6 procent zijn, al zeggen critici dat het in werkelijkheid veel hoger ligt.
- Ook positieve uitschieters nemen de aandacht weg van de euro en de dollar. Hier heeft Derks het over de Mexicaanse en Colombiaanse peso, die sinds het einde van 2022 beide met zo’n 10 procent klommen.
Rugwind
- Derks geeft aan dat ‘de stilte’ bij de euro en dollar niet slecht is. Minder volatiliteit betekent minder schommelingen en minder onzekerheid.
- “De euro is bijvoorbeeld met minder dan 2 procent gestegen ten opzichte van de dollar. Dat is een groot verschil ten opzichte van vorig jaar. Toen ging de euro in de eerste negen maanden met ruim 15 procent onderuit, om vervolgens razendsnel met 10 procent te stijgen”, schrijft hij.
- Kijkend naar de volatiliteit besluit hij dat die voor de wisselkoers euro/dollar van 15 naar 6 gezakt is sinds eind 2022.
- Omwille van de hoge inflatie lijken verdere renteverhoging onvermijdelijk. Hiermee is de toon tussen de ECB en de Fed voor het eerst in bijna een jaar wat veranderd. In de VS zeggen ze nog twee verhogingen door te voeren, maar is het tempo al verlaagd. Bij de ECB is een vertraging of een pauze voorlopig niet aan de orde, omdat Christine Lagarde en co met de ECB langer hebben gewacht om de rente op te trekken dan de Fed.
- “Als de Europese rente sneller stijgt dan de Amerikaanse, vormt dat een flinke rugwind voor de euro”, besluit Derks.