Turkije wil economen die onofficiële inflatiecijfers publiceren tot 3 jaar opsluiten

Wie in Turkije aan economisch onderzoek doet en onofficiële gegevens over bijvoorbeeld de inflatie publiceert, riskeert voortaan drie jaar cel. Want eerst zou toestemming moeten worden gevraagd aan het bureau voor de statistiek van het land. Dat krijgt dan twee maanden om de onderzoeksmethodologie te evalueren.

De Turkse economie kampt al maandenlang met ononderbroken prijsstijgingen veroorzaakt door haar zwakke lira. De prijzen zitten al maanden in de lift wegens de twijfels over de waardevastheid van die munt. Wat niet helpt, is dat Erdogan zich verzet tegen renteverhogingen, wat volgens economen nochtans een middel is om hoge inflatie te bestrijden. De stijgende energie- en grondstoffenprijzen als reactie op de oorlog in Oekraïne komen daar nog eens bovenop.

Daarbij circuleren in het land nu verschillende inflatiepercentages: het officiële cijfer, verstrekt door de regering Erdogan en het onofficiële, berekend door onafhankelijke partijen. 

Een van die onafhankelijke partijen is de ENAGrup. Die rapporteerde in maart een jaarlijkse inflatie van 142,63%. Dat is meer dan het dubbele van het officiële cijfer van 61,14% voor dezelfde maand. De galopperende inflatie is een bron van zorg voor de regering Erdogan regering, iets meer dan een jaar voor de verkiezingen.  

“Statistiekagentschap werd opzettelijk belasterd”

De AKP-partij van de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan wilde de voorgestelde wetgeving deze week al aan het parlement voorleggen. Die plannen zijn nu vertraagd omdat ze verder onderzoek vergen.

Het Turkse agentschap voor  statistiek heeft al een strafklacht ingediend tegen ENAGrup. Dat is een onafhankelijk onderzoeksbureau op het gebied van inflatie. ENAGrup wordt ervan beschuldigd het statistiekagentschap “opzettelijk te hebben belasterd” en “de publieke opinie te hebben misleid”.

Het persagentschap Bloomberg kon het wetsontwerp van de AKP inkijken. Daarin staat te lezen dat het onderzoekers verboden is gegevens te publiceren op om het even welk platform zonder daarvoor eerst toestemming te vragen aan het Turkse bureau voor de statistiek. Dit laatste krijgt dan twee maanden de tijd om de methodologie te beoordelen. Degenen die de wet overtreden zouden tussen 1 en 3 jaar gevangenisstraf krijgen.

Het oorspronkelijke wetsontwerp voorziet ook in een publicatieverbod voor websites die niet-goedgekeurde statistieken publiceren. ENAGrup heeft de gegevens gepubliceerd op zijn website en op zijn Twitter-account.

Meer