EU steunt IJslands risicokapitaalfonds dat zich richt op vrouwen in technologie

Het IJslandse, door vrouwen geleide durfkapitaalbedrijf Crowberry Capital heeft een fonds van 90 miljoen dollar vrijgemaakt om te investeren in technologiestartups in Scandinavië, met het oog op start-ups van vrouwelijke ondernemers.

Crowberry II, gesteund door het Europees Investeringsfonds (EIF), ziet een onderbenutte marktopportuniteit in de regio, waar slechts een fractie van de financiering naar vrouwen gaat, zegt stichtend vennoot Jenny Ruth Hrafnsdottir. Een tweede fondsenwervingsronde met een extra 40 miljoen dollar is gepland voor juli 2022, zei ze.

Crowberry zegt dat het al een bedrijf gericht op diversiteit is. Ongeveer een derde van de 15 bedrijven die door Crowberry worden gesteund, hebben een vrouwelijke chief executive officer. 

“Wij zien de dingen vanuit een vrouwelijk perspectief en zien daardoor misschien kansen die anderen in deze ruimte over het hoofd zien”, zegt medeoprichtend lid Hekla Árnadóttir. “We hebben vrouwelijke oprichters horen zeggen dat we toegankelijker zijn.”

Noordse startups willen digitaliseren 

Het IJslandse startup-ecosysteem is actiever geworden met internationale investeringen die van beide kanten van de Atlantische Oceaan komen, volgens de oprichters. De Noordse regio wil volgens Crowberry graag deel uitmaken van de wereldwijde digitale transformatie.

Het EIF, waarvan de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank de belangrijkste aandeelhouders zijn, heeft 25 procent van het fonds bijgedragen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20