EU maant Volkswagen tot actie met compensatiebetalingen in dieselgate

De Duitse autofabrikant Volkswagen is door de Europese Unie en het netwerk voor consumentenbonden Consumer Protection Cooperation gemaand tot compensatie van alle klanten in de Europese Unie die de dupe zijn geworden van het manipuleren van de uitstoot van zijn dieselauto’s. Dit maakte de Europese Commissie dinsdag bekend.

De Commissie benadrukte dat de fabrikant in 2015 de Europese gezondheidsvoorschriften heeft overtreden door het gebruik van sjoemelsoftware. Maar nog altijd zouden niet alle gedupeerden van dieselgate gecompenseerd zijn. Europa benadrukt dat Volkswagen niet wil samenwerken met de verschillende consumentenbonden.

“Niet alleen Duitse consumenten, maar alle consumenten moeten worden gecompenseerd”, vindt eurocommissaris Didier Reynders. Volkswagen wil echter alleen EU-burgers die in Duitsland woonden toen zij een gemanipuleerde Volkswagen aanschaften, compenseren, ondanks dat de fabrikant zowel in de Europese als in nationale rechtbanken bakzeil moest halen.

“Dit is waarom de Commissie en de EU consumentenbonden de druk opvoeren”, aldus Reynders. Hij beschuldigt het Duitse autoconcern ervan “tijd te rekken”.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20