Europa laat haar tanden zien: Italië en EU blokkeren de export van vaccins AstraZeneca naar Australië

Italië heeft donderdag, in overeenstemming met de Europese Commissie, een verzending van 250.000 vaccins naar Australië geblokkeerd. De EU ging akkoord met de actie omdat AstraZeneca haar verplichtingen namens de EU-lidstaten niet nakomt.

AstraZeneca had de Italiaanse overheid eerder al gevraagd of het 250.000 vaccins vanuit een Italiaanse fabriek nabij Rome mocht exporteren naar Australië. Italië weigerde dat donderdag en werd daarbij gesteund door de Europese Commissie.

Dat werd donderdag eerst bevestigd door Paolo Ansuini, de woordvoerder van de Italiaanse premier Mario Darghi, aan The Financial Times.

Ruzie tussen EU en AstraZeneca

AstraZeneca kondigde enkele weken geleden aan dat ze een stuk minder vaccins zouden leveren aan de EU. Europese leiders verdenken het farmabedrijf er echter van om vaccins achter te houden en die elders buiten de EU, zoals binnen het Verenigd Koninkrijk, te verkopen. De Europese Commissie zorgde ook voor een preventief mechanisme om de export van vaccins te verijdelen. Daar is vandaag voor de eerste keer dus een beroep op gedaan door Italië.

Draghi liet eerder deze week, tijdens een virtuele top met Europese regeringsleiders, al weten dat hij dit zogenaamde ‘Export Control Mechanism’ strakker zou beginnen toepassen. De Italiaanse premier vroeg zich ook luidop af waarom de EU geen striktere controle over haar vaccinvoorraad uitoefende. Hij stelde ook de bedrijven die hun contractuele verplichting met de EU-lidstaten niet nakwamen aan de kaak.

Het is de eerste keer dat een Europese leider zo’n assertieve poging doet om de controle over de pandemie en de vaccinatiestrategie van Europa terug in eigen handen te nemen. Die controle terugkrijgen kan natuurlijk niet als AstraZeneca niet alle beloofde doses aflevert, en daarbij ook buiten de EU gaat verkopen.

Europees geduld raakt op

Het geduld van verschillende EU-lidstaten raakte de afgelopen weken al stilaan op. Sommige landen binnen de EU begonnen dan ook met het aankopen van het Chinese vaccin van Sinovac en het Russische Spoetnik-V-vaccin om het uitdelen van de prikjes toch maar op gang te krijgen.

Door de nieuwe noodrem die de Europese Commissie gaf aan haar lidstaten met het ‘Export Control Mechanism’, is het best mogelijk dat de situatie met Italië en AstraZeneca zich binnenkort elders zal herhalen. 

Nog maar 5,5 procent van de populatie binnen de 27 EU-lidstaten hebben een eerste prikje gekregen. In de Verenigde Staten staat de teller inmiddels op 24 procent en in het Verenigd Koninkrijk is er al zeker 31 procent van de bevolking gevaccineerd.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.