Vaccindiplomatie: Machtsbalans in de wereld verschuift onder invloed van Russisch en Chinees vaccin

Terwijl de VS en Europa zich concentreren op het vaccineren van hun eigen bevolking, sturen China en Rusland miljoenen doses covid-19-vaccin naar landen over de hele wereld.

Russische en Chinese coronavaccins stromen Europa binnen. Hongarije, Tsjechië, Slowakije en San Marino hebben al miljoenen doses van het Russische Spoetnik V-vaccin gekocht.

Hoewel het Chinese Sinopharm-vaccin nog geen goedkeuring van de Europese Unie heeft gekregen, werd Hongarije vorige week de eerste lidstaat die het vaccin gebruikte. Ook Polen lonkt naar het vaccin van de Chinezen.

China en Rusland veroveren de Latijns-Amerika

Noord- en Zuid-Amerika zijn zwaar getroffen door de pandemie en voeren de ranglijst met de meeste dodentallen ter wereld aan. Behalve de VS hebben maar weinig landen de capaciteit om op grote schaal vaccins te produceren.

Ten minste tien Latijns-Amerikaanse landen hebben het Russische vaccin Spoetnik V verkregen of verwachten het binnenkort, terwijl tien andere landen doses rekenen op de Chinese vaccins Sinovac en Sinopharm.

Argentinië was een van de eerste landen in de regio die begon te vaccineren, met behulp van Spoetnik V. Chili staat nu aan de top van de vaccinatiegrafieken (17 procent van de bevolking heeft een eerste dosis gekregen). Dat doet het land met een combinatie van het vaccin van Pfizer en Sinovac.

Dat de machtsbalans in de wereld onder impuls van Chinese en Russische vaccins dreigt te verschuiven hoeft nog weinig betoog. Wie met beide grootmachten in zee gaat, zal in ruil daarvoor iets moeten terugdoen. Onderstaande grafiek van het Amerikaanse webmagazine Axios laat weinig twijfel over ‘de sanitaire machtsgreep’ van Xi en Poetin.

Russisch en Chinese Vaccins voor Zuid- en Midden-Amerika, afbeelding: axios.com

Van Marokko tot Bahrein

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika keurden de Verenigde Arabische Emiraten als eersten het Sinopharm-vaccin goed. Kort daarop volgde Bahrein. Nadat duizenden Egyptenaren met de prik getest waren, keurde ook dat land het vaccin goed.

Marokko, dat 80 procent van zijn volwassenen wil inenten, gaat dat doen met Sinopharm. Het Noord-Afrikaanse land sloot zelfs een akkoord met China om het Sinopharm-vaccin te produceren en het te verdelen in Afrika.

Ook Spoetnik V heeft succes in de regio. Palestina bestelde het Russische vaccin als eerste Arabische land. Daarna volgde Iran, dat zeer zwaar getroffen is door de pandemie.

Lees ook:

https://businessam.be/de-vaccine-wars-laaien-op-china-en-rusland-gaan-in-de-aanval/

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20