Europese vaccinsolidariteit brokkelt verder af

De vaccinsolidariteit in de EU brokkelt verder af. Allereerst aan het oostelijk front. Na Hongarije, dat zowel Chinese als Russische vaccins bestelde, kondigen op hun beurt nu ook Tsjechië en Slovakije aan dat ze miljoenen doses van het Russische Spoetnik-V vaccin hebben gekocht. Voormelde landen wachten niet op de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat te traag wordt geacht. 

Dat hoeft niet te verbazen. Want Tsjechië en Slowakije behoren tot de landen met de hoogste incidentie- en mortaliteitscijfers ter wereld. Volgens de Slowaakse premier zullen de Russische doses het mogelijk maken het vaccinatietempo te versnellen ‘met 40%’

Dan zijn er de Oostenrijkse kanselier Kurz en de Deense premier Mette Frederiksen. Zij ontmoeten donderdag de Israëlische premier Netanyahu in een poging een deal met Israël te sluiten over vaccins. Volgens de Oostenrijkse kanselier Kurz wil zijn land ‘niet langer uitsluitend afhankelijk zijn van de EU voor de productie van vaccins van de tweede generatie.

Ook Polen kijkt buiten de EU naar oplossingen voor het vaccintekort. In Italië tenslotte steunt Lega Nord, een coalitiepartner in de kersverse regering van Mario Monti, het Oostenrijks-Deense initiatief.

Lees ook: EU zal Navalny opofferen voor Russische vaccins

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20