Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 21 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

EU-27 genereren voor het eerst meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen dan uit fossiele brandstoffen

Logo Business AM
Klimaat

23/07/2020 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

(EPA-EFE)

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de 27 lidstaten van de EU meer elektriciteit gegenereerd uit hernieuwbare bronnen dan uit fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een halfjaarlijkse analyse van het onderzoekscentrum Ember.

In het eerste semester van 2020 werd 40 procent van alle elektriciteit in de EU-27 gegenereerd door windmolens, zonnepanelen, waterstof en bio-energie. Fossiele brandstoffen zorgden voor 34 procent van alle elektriciteit.

Dat was het gevolg van de inwerkingtreding van nieuwe installaties van zonnepanelen en windmolens. Ook gunstige weersomstandigheden speelden een positieve rol, schrijven de onderzoekers. Wind en zon waren goed voor 21 procent van alle elektriciteit die in de EU-27 werd gegenereerd. België scoort met 20 procent net onder dat EU-gemiddelde. In Denemarken (64 procent), Ierland (49 procent) en Duitsland (42 procent) liggen die cijfers nog een pak hoger.

Voor Duitsland was er nog goed nieuws. Daar werd voor het eerst minder elektriciteit uit kolen gegenereerd dan in Polen. Dat laatste land genereert nu meer elektriciteit uit kolen dan de overige EU-landen ( Duitsland uitgezonderd) samen. Hebben de meeste landen plannen om het gebruik van kolen de volgende jaren te laten uitdoven, dan heeft Polen dat niet.

Het gebruik van fossiele brandstoffen kende een daling van 18 procent. Dat was een gevolg van een toename van hernieuwbare bronnen én van een daling in de vraag naar elektriciteit als gevolg van de Covid-19 crisis. Kolen (- 32 procent) waren de grootste verliezer. Als gevolg daarvan daalde de CO2-uitstoot in de EU-27 energiesector met 23 procent.

Ook de Verenigde Staten zullen dit jaar voor het eerst meer elektriciteit opwekken uit hernieuwbare energiebronnen dan uit steenkool. Dat blijkt uit projecties van de Amerikaanse overheid. De verschuiving wordt gestuwd door de virusuitbraak.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.541
 • Aantal
  doden
  1.124.668
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks