Ericsson wil niet dat rivaal Huawei vertrekt uit Zweden

Het hoofd van de Zweedse telecomgigant Ericsson, Börje Ekholm, heeft gezegd dat hij zich zorgen maakt over Chinese represailles, nadat Zweden Huawei heeft verboden deel te nemen aan de uitrol van 5G-netwerken.

Donald Trump is op weg naar de uitgang, maar de banvloek die hij in het Westen uitsprak over de Chinese ontwikkelaar Huawei houdt nog steeds stand. In oktober sloot Zweden Huawei uit van de uitrol van zijn 5G-netwerk, in navolging van de VS. De Chinese techreus vocht de beslissing aan, maar de hoogste beroepsrechtbank van Zweden verwierp het beroep van de Chinese firma vorige week.

Vandaag worden in Stockholm de frequenties geveild van het mobiele 5G-netwerk aan de telecomoperators. Geen van hen mag samenwerken met Huawei. Apparatuur die de Chinese fabrikant al geïnstalleerd had, moet uiterlijk op 1 januari 2025 verwijderd zijn.

Steun van rivaal

De Chinese smartphonemaker krijgt echter steun uit onverwachte hoek. Ericsson, het Zweedse bedrijf wiens 5G-technologie populair werd als alternatief voor de infrastructuur van Huawei, heeft volgens Zweedse media gelobbyd bij de minister van Handel om de Huaweiban terug te draaien.

Door de uitsluiting van Huawei bij de bouw van Europese 5G-netwerken heeft Ericsson al enkele lucratieve contracten toegewezen gekregen. Het Zweedse bedrijf is echter ook zeer actief in China, en vreest nu het doelwit te worden van Chinese vergeldingsmaatregelen.

‘China is goed voor acht procent van onze omzet. Voor ons is het strategisch belangrijk om aanwezig te zijn in het land’, zei Börje Ekholm vorige week in een interview met de lokale krant Dagens Nyheter. De topman van Ericsson gaf nog mee dat hij ‘hoopt dat er geen impact zou zijn’, maar dat hij zijn hart vasthoudt voor Chinese repressailles.

Afgelopen weekend publiceerde de krant sms-berichten tussen Ekholm en de Zweedse minister van Handel Anna Hallberg waarin de CEO aan die laatste vroeg om te ‘praten met de telecomwaakhond’ over Huawai.

‘Op dit moment is Zweden een heel slecht land voor Ericsson’, klaagde Ekholm bij de minister.

Chinese repressailles

Net als het Verenigd Koninkrijk heeft Zweden Huawei volledig verboden om te helpen bij de uitrol van de 5G-infrastructuur van het land, op basis van Amerikaanse aantijgingen van overheidsspionage voor de Chinese overheid. Peking heeft al verschillende keren aangegeven dat die beslissing ‘ernstige gevolgen’ kan hebben voor Europese bedrijven die actief zijn in China.

De CEO leek zelfs aan te geven Zweden misschien te willen verlaten om zijn toegang tot de Chinese markt veilig te stellen. ‘Onze ziel is in Zweden, het is de basis van Ericsson’, aldus Ekholm

‘Maar als Zweden de vrijhandel niet ondersteunt, is dat een complicatie voor ons’, zei hij. Daarbij merkte hij op dat ‘we 99 procent van onze omzet buiten Zweden halen’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20