Veiling 5G in België ’ten vroegste eind 2021′

De veilingen voor licenties voor supersnel internet zullen in ons land nog even op zich laten wachten. Dat zegt bevoegd minister Petra De Sutter aan De Tijd.

In het nieuws: Petra De Sutter (Groen), minister van Telecommunicatie, stelt in een interview aan De Tijd dat we nog zeker een jaar moeten wachten op de veiling van het supersnelle draadloze internet, 5G.

Wat is 5G? 5G voorziet internet dat tot dertig keer sneller is dan het huidige 4G-netwerk. Het is ook een stuk betrouwbaarder. Dat is belangrijk voor grote bedrijven die veel data over het net sturen. Ook voor wie in de cloud werkt, kan 5G belangrijk zijn.

Hoe komt het dat het zo lang duurt? De minimumbedragen voor de veiling van het netwerk, worden opgetrokken. Maar dat moet goedgekeurd worden door de Kamer en de Raad van State. Daarna moeten er ook nog Koninklijke Besluiten worden goedgekeurd. Allebei die procedures nemen zes maanden in beslag.

Verder oponthoud: Volgens De Sutter komt er geen verder oponthoud. Zij wil alvast niet gekend staan als de minister die 5G zou tegenhouden, stelt ze in het interview. Onderzoek naar straling toont momenteel geen veiligheidsproblemen aan, al moet dat dossier wel worden opgevolgd.

Het financiële plaatje: De veiling van de frequenties kan zowat 800 miljoen euro opbrengen. Hoe dat wordt verdeeld, moet nog bekeken worden door de betrokken partijen. de deelstaten willen bij deze veiling echter een groter deel van de opbrengsten dan voorheen. Het geld zal dan ook op een geblokkeerde rekening gezet worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20