Nog geen week na Britse ban op Huawei-technologie opent bedrijf drie winkels in VK

De Chinese telecomreus Huawei kondigt maandag aan dat het drie winkels wil openen in het Verenigd Koninkrijk. Nog geen week geleden besloot de Britse regering het bedrijf uit te sluiten van haar 5G-netwerk.

De winkels laten niet lang op zich wachten. De eerste winkel zou al in oktober dit jaar geopend worden aan het Olympisch stadion in Stratford, een buitenwijk van Londen. In februari opent er nog één in Manchester en niet veel later komt er nog een winkel op een voorlopig onbekende plaats. Vorige maand opende Huawei al een winkel in Manchester.

Huawei zal in de winkels vooral fysieke zaken als smartphones, hoofdtelefoons en slimme horloges verkopen. Dat kondigt het bedrijf aan in een persbericht.

Spionage

De telecomgigant ligt al langer wereldwijd onder vuur voor zijn vermeende banden met de Chinese overheid. De westerse wereld heeft schrik voor spionage vanuit China en probeert Huawei zoveel mogelijk te bannen uit zijn overheidstechnologie. Het bedrijf ontwikkelt technologie voor 5G-netwerken, maar wordt ervan verdacht spionagemateriaal in die software te installeren zodat het overheden kan afluisteren.

De VS waren de eersten om Huawei op een zwarte lijst te plaatsen en niet mee te rekenen voor hun openbare aanbestedingen. Ze spoorden andere landen aan om dat ook te doen en dinsdag volgde het VK het Amerikaanse voorbeeld. De Britse regering heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van het Chinese bedrijf, maar overheidsmedewerkers lieten wel al uitschijnen dat de ban kan herbekeken worden als de Amerikaanse president Donald Trump de volgende verkiezingen verliest.

Huawei is volgens het zakenmagazine Forbes 8 miljard dollar (7 miljard euro) waard en heeft 180.000 werknemers. Het heeft ook nog winkels in onder andere Madrid, Barcelona, Parijs en Shanghai. Het nieuwe project zal in totaal 10 miljoen pond (11 miljoen euro) kosten en zal naar eigen zeggen meer dan 100 jobs creëren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20