Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 28 NOV

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Eregouverneur Nationale Bank Fons Verplaetse overleden aan coronavirus

Logo Business AM
In memoriam

16/10/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Fons Verplaetse - Isopix

Fons Verplaetse, de voormalige gouverneur van de Nationale Bank en één van de grondleggers van het Belgische economische herstelbeleid in de jaren ’80, is donderdagavond op 90-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus.

Verplaetse werd in 1930 geboren en trad na zijn studies aan de KU Leuven in dienst bij de Nationale Bank, waar hij carrière maakte als econoom. In 1982 stapte hij over naar het kabinet van CVP-premier Wilfried Martens, om er mee te bouwen aan het economisch herstelbeleid. In die tijd bevond de Belgische economie zich in zwaar weer, door de oliecrisis van de jaren 70. Verplaetse maakte werk van een devaluatie van de Belgische frank, om zo de schuldenlast te verminderen.

In verschillende regeringen van Martens bleef hij actief als zijn kabinetschef. Vanaf 1989 werd hij gouverneur van de Nationale Bank en in die hoedanigheid werkte hij mee aan een nieuw rentebeleid. Later zou hij ons land nog mee klaarstomen voor een deelname aan de Europese eenheidsmunt, de euro. Omdat dat een lagere inflatie en gezondere overheidsfinanciën vergde, besloot hij om een deel van de goudreserves van de Nationale Bank te verkopen.

Poupehan

Het Waalse dorp Poupehan, waar Verplaetse een buitenverblijf had, werd in die periode een begrip. Daar vond regelmatig overleg plaats tussen een aantal zwaargewichten uit de katholieke zuil. Tot die befaamde groep van Poupehan behoorden ook Wilfried Martens, vakbondsleider Jef Houthuys en bankier Hubert Detremmerie (BAC). Verplaetse was de laatste van de vier die nog in leven was.

Net voor de eeuwwisseling, in 1999 stopte Verplaetse op 69-jarige leeftijd als gouverneur. Hij had er toen een carrière van 46 jaar bij de NBB opzitten. Als ere-gouverneur bleef hij de economische ontwikkelingen en het monetair beleid altijd volgen. ‘Tot enkele jaren voor zijn dood kwam hij nog regelmatig naar de NBB om er publicaties te consulteren’, stelt de NBB in een persbericht.

‘We zijn eregouverneur Fons Verplaetse dankbaar voor de belangrijke rol die hij speelde in onze instelling en in de economisch geschiedenis van ons land’, zegt huidig Gouverneur Pierre Wunsch.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  61.636.609
 • Aantal
  doden
  1.442.572
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  570.829
 • Aantal
  doden
  16.339
Logo Business AM

Business AM | Stocks