Er is een sport waarin vrouwen meer verdienen dan mannen

In de sportwereld kent de verloning van de atleten grote genderverschillen. Daarbij moet men wel erkennen dat de wintersporten in hun prijzengeld de grootste gelijkheid tussen mannelijke en vrouwelijke competities tonen. Dat zegt Ryan Wallerson, redacteur bij het magazine Ozy.

Wallerson verwijst daarbij naar de Canadese Spencer O’Brien, een van de beste snowboardsters van de wereld. O’Brien heeft eerder moeten kiezen tussen het snowboarden en het voetbal. Onder meer de vooruitzichten op een betere verloning deden de sportster daarbij naar eigen zeggen te kiezen voor de wintersport.

Prijzenpot

“De wintersport beloont succes in de mannelijke en vrouwelijke competities met ongeveer hetzelfde prijzengeld,” zegt Wallerson. “Vrouwelijke atleten verdienen vaak evenveel als hun mannelijke collega’s. Dit zouden de atleten in andere sporten nooit kunnen realiseren.”

“Het voorbije seizoen betaalde het snowboarden, op één uitzondering, de vrouwelijke sporters dezelfde vergoeding als hun mannelijke tegenhangers met eenzelfde ranking. Een onderzoek van de BBC toonde eerder al dat zeven op acht wintersporten dezelfde prijzenpot voor beide geslachten aanbieden.”

“Op dit ogenblik zijn de helft van de best betaalde alpine-skiërs, inclusief de absolute topverdiener, vrouwen,” beklemtoont Wallerson. “Dat is onder meer in het basketbal zeker niet het geval. Vorig jaar ontving een speelster uit het Amerikaanse vrouwenbasketbal een gemiddeld salaris van 78.000 dollar. Hun mannelijke tegenhangers ontvingen echter gemiddeld 7,8 miljard dollar.”

Gewezen skikampioene Lindsay Vonn getuigde eerder al dat weinig professionele skiërs louter op de inkomsten uit hun sport kunnen leven. Dat geldt volgens haar zowel voor mannen als vrouwen. “Alleen wanneer men tot de vijf of tien beste skiërs van de wereld behoort, kan men zonder een tweede baan rondkomen,” aldus Vonn.

Topevenementen

“De grootste Noord-Amerikaanse wintersportwedstrijden hebben een gelijke verloning voor mannen en vrouwen, van de top van het podium tot de laatste plaats,” zegt Ryan Wallerson. “Die gelijkheid kan al tien jaar lang worden geregistreerd. Onder meer lobbywerk van de Action Sports Alliance – een groep vrouwen die voor gendergelijkheid in de sport ijvert – leidde ertoe dat de X Games voor mannelijke en vrouwelijke atleten dezelfde prijzen reserveren.”

“Vrouwen tonen in de sport net zoveel honger als mannen,” erkent ook de sloopstyle-kampioen Kyle Mac. “Vrouwelijke atletes trainen en werken even hard als hun mannelijke collega’s om betere snowboarders te worden.”

Wallerson benadrukt wel dat vooral de grotere evenementen inspanningen doen om naar een sterkere gendergelijkheid te streven. Op lagere niveaus zouden daarentegen nog steeds aanzienlijke loonverschillen worden gehanteerd. “Naarmate echter ook het niveau van de vrouwelijke snowboarders stijgt, zullen ook die organisaties mogelijk de verplichting voelen om de verdeling van hun prijzengeld te veranderen,” benadrukt Wallerson.

Hij wijst er wel op dat bij de International Ski Federation, die ook voor het snowboarden verantwoordelijk is, slechts één vrouw een belangrijke leidinggevende positie heeft. De twaalf leden van de raad van bestuur van de federatie zijn bovendien allemaal mannen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20