Enorme respons voor klinische test coronavaccin: al 400 Belgen gaven zich op

In een week tijd hebben al 400 Belgen aangegeven dat ze het coronavaccin van het Belgische farmabedrijf Janssen Pharmaceutica en moederbedrijf Johnson & Johnson willen testen. Dat is erg veel in vergelijking met andere fase 1-onderzoeken, schrijven de kranten van Mediahuis.

Vorige week woensdag verbaasde Janssen Pharmaceutica de wereld met de boodschap dat het al volgende maand zijn potentieel coronavaccin wil beginnen testen op mensen, twee maanden vroeger dan gepland. ‘De testen op dieren waren zo goed dat we al meteen konden doorgaan’, zegt woordvoerder Tim De Kegel in de kranten.

Sindsdien meldden al 400 mensen zich aan om het vaccin te testen. Maar ondanks de grote respons worden er nog altijd mensen gezocht. ‘Er vallen sowieso mensen af bij de selectie’, zegt De Kegel. Janssen wil uiteindelijk 500 proefkonijnen overhouden.

1.500 euro compensatie

Kandidaten worden eerst onderzocht om te zien of ze gezond zijn. Iemand met diabetes kan bijvoorbeeld niet deelnemen aan het programma. Uit de groep die overblijft wordt dan een selectie gemaakt die de bevolking weerspiegelt.

Deelnemers krijgen 1.500 euro als compensatie omdat ze verlof moeten nemen op hun werk en in het labo moeten geraken. En zoals bij elke medicijntest zijn ook hier risico’s aan verbonden. Mocht het misgaan, kunt u of, in geval van overlijden, uw erfgenamen een schadevergoeding aanvragen.

Zo’n test bestaat uit drie fasen. De eerste gaat volgende maand van start.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20