Enkele Chinese regio’s en entiteiten gaan blockchainapps uittesten

Sommige Chinese regio’s en entiteiten hebben van de overheid de toesteming gekregen om blockchainapps uit te testen. Dit een opmerkelijke beleidskeuze aangezien China het afgelopen jaar zeer streng heeft opgetreden tegen cryptomunten.

China is zeker en vast niet het walhalla voor de cryptobeleggers. In het land geldt er onder meer een verbod op cryptotransacties. Dat neemt niet weg dat de Chinese overheid potentieel zit in de blockchain. Zo werkt het aan een eigen digitale munt, ook wel Central Bank Digital Currency (CBDC) genoemd. Bedoeling was om de munt volop uit te testen tijdens de OIympische Winterspelen. Maar door de strenge coronaregels zullen er weinig (internationale) toeschouwers aanwezig zijn tijdens het sportevenement.

Blockchainapps uittesten

Dat houdt het Aziatische land niet tegen om nog meer experimenten met de blockchains op poten te zetten. China heeft verschillende regio’s aangeduid die binnenkort zullen starten met het uittesten van blockchainapps. Dat meldt CNBC.

Aan het proefproject nemen onder meer Peking, Shanghai en Guangzhou deel. Lokale overheidsdiensten, universiteiten, banken, ziekenhuizen, autobedrijven en elektriciteitsbedrijven behoren tot de 164 entiteiten die door China zijn uitgekozen om mee de blockchainapps uit te testen.

Ter verduidelijking: de blockchain is de technologie die schuilgaat achter de cryptomunten. Alle transacties worden geregistreerd op een bepaalde blockchain. Dit alles gebeurt zonder er een centrale toezichthouder. Alle transacties worden goedgekeurd door zogeheten miners. Ethereum is bijvoorbeeld het blockchainnetwerk dat schuilgaat achter de cryptomunt Ether (ETH).

“Blockchain optimaal gebruiken”

De Cyberspace Administration of China (CAC) heeft zondag in een brief de regionale toezichthouders opgeroepen om de blockchain optimaal te gebruiken voor onder meer het delen van gegevens, het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het verminderen van operationele kosten.

Het ziet er dus naar uit dat China de blockchain zoveel mogelijk wil integreren in zowaar iedere sector. Vraag blijft op dit zal resulteren in een soepelere houding tegenover de cryptomunten. Het land blijft in cryptomunten immers een bedreiging voor de financiële stabiliteit zien. China lijkt dan ook alleen maar overheidsprojecten met crypto’s te steunen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.