Engie: “Onmogelijk om laatste Belgische kerncentrales open te houden”

Uitbater Engie zet het debat over de kernuitstap, die volgens de huidige wet voorzien is voor 2025, helemaal op scherp. Volgens de Franse energiereus is het onmogelijk om de verlenging van de jongste kerncentrales na 2025 te verzekeren. Dat staat in een brief van de top van het Franse energiebedrijf aan premier Alexander De Croo, die persbureau Belga kon inkijken.

De grote vraag in het Belgische energiedebat is of de federale regering doorgaat met de beslissing om de laatste twee kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, definitief te sluiten. Uitbater Engie laat in een brief uitschijnen dat er eigenlijk weinig alternatief is. Het is te laat om een verlenging nog ordentelijk te organiseren.

Verlenging met enkele jaren “geen optie”

“De verlenging van de reactoren van Doel 4 en Tihange 3 is alleen mogelijk in een project van een levensduurverlenging van 10 tot 20 jaar. Daarvoor is een uitvoeringstermijn van 5 jaar nodig, rekening houdend met de nodige ingenieurs- en veiligheidsstudies, de dialoog met de betrokken autoriteiten, wetgevende en reglementaire processen en de eigenlijke realisatie van de investering”, schrijven CEO Catherine MacGregor en voorzitter Jean-Pierre Clamadieu.

“Onze ervaring met gelijkaardige projecten heeft ons ervan overtuigd dat die termijn moeilijk haalbaar is. In die omstandigheden lijkt het ons onmogelijk om de verlenging van de activiteit van die twee eenheden in 2025 te verzekeren.”

Ook een verlenging van enkele jaren is voor Engie geen optie. “Daar is geen precedent voor en er bestaat vandaag geen reglementair kader noch techniek om dat te realiseren. Alles samen en in die context ziet Engie geen andere optie dan de progressieve sluiting van de nucleaire eenheden die we uitbaten.”

Politieke reacties

De brief lijkt te bevestigen dat er sowieso nieuwe gasgestookte centrales nodig zijn om te vermijden dat de Belgische energiebevoorrading in de problemen komt. Dat is alvast hoe de groene partijen, al decennialang tegenstanders van kernenergie, de tekst lezen, zo blijkt uit een tweet van vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo).

Voor twee grote projecten van Engie Electrabel, nieuwe gascentrales in Vilvoorde en Awirs (Luik), ging de subsidiekraan via het zogeheten CRM-mechanisme recent open. Vilvoorde kreeg geen vergunning van het Vlaamse Gewest.

Maar de MR (in de federale regering) en N-VA (federaal niet in de regering, Vlaams wel) lezen de brief helemaal anders. Beide partijen blijven pleiten voor een verlenging van de kerncentrales.

(lp)

Meer