EnergyVision krijgt contract voor installatie Brusselse laadpalen

Het energiebedrijf EnergyVision heeft met het Brusselse Gewest een contract gesloten voor de installatie van een netwerk openbare laadpalen voor elektrische wagens. Dat heeft netbeheerder Sibelga, die in opdracht van het Brusselse Gewest een aanbesteding voor de installaties had uitgeschreven, bekend gemaakt.

EnergyVision, dat in Brussel onder de naam Brusol opereert, benadrukt de laadpalen niet alleen te zullen installeren, maar ook gedurende een periode van tien jaar te zullen uitbaten. Er wordt aan toegevoegd dat de eerste laadpunten volgende maand al zullen worden geplaatst.

Verdubbeling

Het programma voorziet dat dit jaar in totaal 246 openbare laadpalen – met 492 laadpunten – op het grondgebied van het Brusselse Gewest zullen worden geïnstalleerd. “Dat betekent een verdubbeling tegenover het huidige netwerk laadpalen dat in het gebied operationeel is,” merkt EnergyVision op.

Er wordt nog aan toegevoegd dat alle gebruikers van elektrische wagens hun voertuig aan deze punten zullen kunnen opladen. Daarvoor zijn geen speciale passen of applicaties nodig. “De prijs is vastgelegd op 0,24 euro per kilowattuur”, merkt het bedrijf nog op. “Daarmee is het netwerk tussen 25 procent en 50 procent goedkoper dan de laadinstallaties die door chauffeurs thuis kunnen worden gebruikt.”

“Elk Brussels huishouden moet straks op maximum 250 meter van zijn woning een publieke laadpaal kunnen vinden”, benadrukt Alain Baron, Brussels minister van Energie, in een commentaar op de toewijzing van het contract.

“Bovendien zal Brusol samen met Sibelga tevens laadinfrastructuur voor gebruikers van deelauto’s voorzien. De exploitant zorgt verder nog voor een innovatief project door laadinfrastructuur in de publieke straatverlichting in te bouwen.”

Steunmaatregelen

Het initiatief kadert in de strategie van het Brusselse Gewest om tegen het midden van volgend decennium geleidelijk alle wagens met verbrandingsmotoren uit het straatbeeld te weren.

“Om een dergelijk plan te kunnen realiseren moeten echter parallelle steunmaatregelen voor alternatieven – zoals de uitbouw van een netwerk laadpalen voor elektrische wagens – worden voorzien”, luidt het.

“Daarom werd beslist om de installatie van laadpalen in Brussel te versnellen. Bedoeling is om tegen het midden van volgend decennium in de regio een netwerk van 11.000 openbare laadpunten uit te bouwen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20