Marc Coucke stapt in zonnepanelen- en laadpalenbedrijf EnergyVision

Serieel ondernemer Marc Coucke investeert 20 miljoen euro in het kapitaal van het jonge zonnepanelenbedrijf EnergyVision. Dat werd bekendgemaakt tijdens een bedrijfsbezoek van premier Alexander De Croo aan de hoofdzetel in Jette (Brussel).

EnergyVision installeert gratis laadpalen en zonnepanelen bij gezinnen en bedrijven. Het basisidee is om voor de klanten de financiële drempels naar hernieuwbare energie te verlagen, door de investering in de plaatsing helemaal op zich te nemen.

In ruil mag EnergyVision daarna als exploitant de financiële vruchten plukken van de installatie. De klanten betalen een vaste prijs voor de elektriciteit. Volgens het bedrijf is het tarief tot 75 procent goedkoper dan een reguliere elektriciteitsfactuur.

In het Brussels Gewest, waar het bedrijf actief is onder het merk Brusol, verdient EnergyVision zijn investeringen terug via de toegekende groenestroomcertificaten. Het bedrijf kan als eigenaar van de zonnepanelen die certificaten verkopen aan energieleveranciers.

Snelle groei

EnergyVision, opgericht in 2014, is actief op drie markten, China, Marokko en België, en groeide uit tot een bedrijf met een omzet van 100 miljoen euro en ruim 140 medewerkers (90 in België, 30 in Marokko, 20 in China). Het bedrijf zegt al acht jaar op rij winstgevend te zijn.

Onder meer op de Ghelamco Arena en bij weefmachinemaker Picanol heeft EnergyVision zonnepanelen geïnstalleerd.

Ook in de bestuurskamer kan het bedrijf uitpakken met grote namen. Vorige zomer werd nog voormalig Europees president Herman Van Rompuy aangetrokken als nieuw lid van de raad van bestuur, naast onder meer voormalig eurocommissaris Karel De Gucht.

Ex-sportjournalist

De CEO en medeoprichter van het bedrijf is Maarten Michielssens, die een negental jaar geleden ook al in de belangstelling kwam met EcoNation, een bedrijf dat lichtkoepels maakte. In een vorig leven raakte Michielssens als sportjournalist nog in opspraak na een artikelenreeks over wielermanager Patrick Lefevere. Vandaag wordt hij, onder meer door zakenschool Vlerick, op handen gedragen als een van Vlaanderens meest beloftevolle ondernemers.

Marc Coucke wordt, via zijn investeringsvehikel, nu de eerste externe investeerder van het bedrijf, naast de drie oprichters ((Michielssens, Hassan Mourhit en Koen Decourt). Coucke zelf was bij het bedrijfsbezoek van de premier niet aanwezig wegens een coronabesmetting.

Laadpalen

De prioriteit voor 2022 wordt de brede uitrol van laadpleinen (laadpalen voor elektrische auto’s) in zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië. EnergyVision wil zo snel mogelijk het terrein bezetten voor buitenlandse spelers de markt komen overspoelen, klinkt het. Er komt een aparte dochtervennootschap die zich op de laadpalenmarkt gaat richten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.