Energiezekerheid: ’s werelds grootste vermogensbeheerder wil geld pompen in Europese energie-infrastructuur

Beleggingskolos BlackRock gaat zich met een nieuwe investeringsstrategie voornamelijk op energie-infrastructuur richten. Kapitaal in het nieuwe ‘platform’, zoals ze het zelf noemen, moet de energietransitie versnellen door onder meer vervuilende bedrijven helpen om groener te worden.

Waarom is dit belangrijk?

De dalende aandelenmarkten in de VS hebben de vrees onder beleggers dat veel technologie- en hernieuwbare energiebedrijven overgewaardeerd zijn, doen toenemen. Dit investeringsprogramma in infrastructuur – iets heel concreets - zal aan langetermijnbeleggers gepresenteerd worden als een bron van stabiele rendementen, en een indekking tegen inflatie.

Het BlackRock-team is van plan om met grote bedrijven samen te werken om technologieën te financieren voor batterijen, het afvangen en opslaan van koolstof, opslag van waterstof en aardgas, en het duurzamer maken van vervoer.

“Een paar jaar geleden was iedereen erg gefocust op ‘laten we meer hernieuwbare energie(-technologie) bouwen'”, zegt Valentine Andrews, die aan het hoofd staat van BlackRock’s wereldwijde vastgoedbeheer, in de Britse zakenkrant de Financial Times. Nu “heeft iedereen zich gerealiseerd dat hernieuwbare energie ongelooflijk belangrijk is, maar we kunnen er niet komen zonder al die andere moeilijker te ontkolen segmenten koolstofvrij te maken.”

“Als de inflatie hoog is, kun je niet vandaag kappen met fossiele brandstof en morgen beginnen met hernieuwbare energie. Er [zijn] niet genoeg projecten”, laat dan weer Edwin Conway, hoofd van BlackRock’s alternatieve beleggingen, optekenen door de FT. “Onze bedoeling is eigenlijk om met deze grote energiebedrijven samen te werken. Het zijn enorme werkgevers van menselijk kapitaal (…) ook zij kijken naar de toekomst.”

Meer dan de helft van de geplande eerste investeringen gaat naar projecten op het Europese continent. De Russische oorlogsvoering in Oekraïne heeft de Europese energieprijzen namelijk gestuwd naar ongeziene hoogten. Eigen (duurzame) energie-infrastructuur en -technologie kan die pijn op termijn veel verlichten.

Niet hetzelfde als private-equityfonds

Bij het platform gaat het initieel om enkele miljarden dollars van een paar hoeksteenbeleggers, aldus BlackRock. Gepland wordt om de som aanzienlijk te laten groeien.

  • Het project is in feite een joint venture tussen BlackRock’s duurzame en infrastructuurbeleggers, stipt Valentine Andrews aan.
  • Het is niet hetzelfde als een private-equityfonds, dat een vast bedrag voor een vaste periode bijeenbrengt en aan het eind winst uitkeert.
  • Het is gericht op verzekeraars, pensioenfondsen en andere institutionele beleggers die gestage betalingen nodig hebben, en wil regelmatige inkomsten genereren en beleggers de mogelijkheid bieden in en uit te stappen.

Ophef

BlackRock zorgde afgelopen voorjaar voor ophef toen het stemde voor de vervanging van drie directeuren van ExxonMobil, “vanwege de onwil van de oliegigant om snel over te stappen op schonere energiebronnen”. De steun van de investeringskolos aan “een kleine milieuactivist” bij Exxon was voor critici aanleiding genoeg om het bedrijf ervan te beschuldigen zich achter linkse doelen te scharen, schreef toen de Wall Street Journal.

“Wij richten ons op duurzaamheid, niet omdat we milieuactivisten zijn, maar omdat we kapitalisten en zaakwaarnemers zijn voor onze klanten”, verdedigde topman Larry Fink zich in een schrijven.

(kg)

Meer