Grootste Europese vermogensbeheerder: “Deel private-equitymarkt lijkt op ponzifraude”

Vincent Mortier, chief investment officer (CIO) van Amundi, denkt dat private-equityfirma’s zich de komende jaren zullen moeten verantwoorden voor een gebrek aan transparantie bij het beheer van het geld van hun cliënten.

Mortier zei vandaag in een virtuele persbriefing dat de sommen geld die private-equityhuizen de laatste jaren hebben opgehaald, de waarderingen hebben opgedreven en bedrijven ertoe hebben aangezet activa van elkaar te kopen tegen opgeblazen prijzen.

“Wij bevinden ons in een grote zeepbel op de particuliere markten”, citeert persagentschap Bloomberg de CIO. “Als ik een extreme analogie neem, kan de private-equitymarkt voor sommige delen op ponzifraude lijken, een piramide, in zekere zin.” Verder: “Je weet dat je [activa] aan een andere private-equitefirma kunt verkopen voor 20 of 30 keer de winst. Daarom kun je van een ponzi spreken.”

Buiten de beurs om

Misschien is het handig om nog eens stil te staan bij wat de term ‘private equity‘ precies inhoudt. Een niet-beursgenoteerd bedrijf kan aan geld komen door aandelen uit te geven en deze te plaatsen bij private investeerders. Private equity is de verzamelnaam voor dergelijke investeerders, die in bedrijven participeren buiten de publieke aandelenmarkten om.

Private-equityfirma’s houden het geld van hun cliënten vaak voor langere tijd vast, zodat er weinig of geen zicht is op wijzigingen in de waardering. Alleen als een bedrijf in de portefeuille naar de beurs gaat of een private-equityfirma zelf besluit een verkoopprijs openbaar te maken, is de waardering voor iedereen zichtbaar.

En in de tijd tussen koersbewegingen in, bieden eventuele kwartaalupdates slechts ruwe schattingen, die geëxtrapoleerd zijn van soortgelijke activa die wel op aandelenmarkten verhandeld worden, merkt Business Insider op.

Winnaars

Private-equitybedrijven hebben de laatste jaren veel geld in kas gehad, omdat zij tegen lage rentetarieven konden lenen. Hierdoor beschikten ze over een enorme oorlogskas om bedrijven op te kopen. Volgens een in maart gepubliceerd rapport van McKinsey, heeft de private-equitysector wereldwijd meer dan 6 miljard dollar aan activa onder beheer.

De PE-firma’s kenden dit jaar dan ook hun sterkste start van een jaar ooit, omdat zij de enorme geldvoorraden aanwendden die tijdens de pandemie werden opgebouwd. Buyoutgroepen hebben in het eerste kwartaal voor 288 miljard dollar aan transacties gesteund, een stijging van 17 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021, schrijft de Financial Times.

“Het overgrote deel van de deals wordt momenteel tussen private-equityspelers gedaan”, aldus nog Mortier. “De ene private-equityspeler zal verkopen aan een andere, die graag een hoge prijs betaalt omdat zij veel investeerders hebben aangetrokken.”

Dat vermogen om aan gelijken te verkopen heeft deze bedrijven in staat gesteld om de waarde van de activa die zij bezitten niet te verminderen, ondanks de brede verkoopgolf op de beurzen.

Grootste Europese investeringsmaatschappij

Vermogensbeheerder Amundi had, volgens z’n jaarverslag, eind 2021 ongeveer 11 miljard euro aan activa in private equity geïnvesteerd. Dat is maar een klein deel van de 2.000 miljard euro aan totaal beheerd vermogen, waarmee de firma de grootste Europese investeringsmaatschappij is.

“Er zijn enkele zeer, zeer goede opportuniteiten, maar er zijn geen wonderen”, haastte de Amundi-CIO zich nog om te zeggen. “Uiteindelijk zullen er slachtoffers vallen, maar dat zal misschien pas over drie, vier, of vijf jaar zijn”, klonk het nog.

(ns)

Meer