Key takeaways
- De vraag naar fossiele brandstoffen zal naar verwachting tegen het einde van dit decennium zijn piek bereiken.
- Een overschot aan olie- en gasvoorraden kan van invloed zijn op investeringspatronen in groene energieoplossingen.
- Investeringen in schone energie zullen naar verwachting bijna het dubbele bedragen van de investeringen in fossiele brandstoffen.
Verschuiving naar groene energieoplossingen
Het mondiale energielandschap staat op het punt ingrijpend te veranderen nu verwacht wordt dat de vraag naar fossiele brandstoffen aan het eind van dit decennium zijn hoogtepunt zal bereiken, meldt Reuters. Deze mogelijke verschuiving kan leiden tot een overschot aan olie- en gasvoorraden, waardoor investeringspatronen in de richting van groene energieoplossingen worden beïnvloed.
Geopolitieke onzekerheden rond grote olie- en gasproducerende regio’s zoals het Midden-Oosten en Rusland werpen echter een schaduw op deze vooruitzichten. Bovendien zorgen de verkiezingen die voor 2024 gepland staan in landen die de helft van de wereldwijde vraag naar energie vertegenwoordigen voor nog meer complexiteit.
Geopolitieke spanningen en de energiemarkt
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) suggereert dat als de geopolitieke spanningen afnemen en er een overschot aan fossiele brandstoffen ontstaat, dit een nieuw tijdperk zou inluiden met elektriciteit als dominante energiebron. Deze overvloed zou zich kunnen vertalen in lagere prijzen voor olie en gas, waardoor landen mogelijk meer middelen kunnen inzetten voor initiatieven op het gebied van schone energie.
Omgekeerd zouden verstoringen in de oliestromen als gevolg van conflicten in het Midden-Oosten kunnen leiden tot een lager aanbod. Het IEA benadrukt de kwetsbaarheid van het huidige energiesysteem en onderstreept de dringende behoefte aan investeringen die de overgang naar schonere en veiligere technologieën versnellen.
Capaciteit voor schone energie: een recordhoogte
Vorig jaar was er wereldwijd een recordinstroom van schone energiecapaciteit, met meer dan 560 gigawatt aan installaties voor hernieuwbare energie. Deze trend zal zich naar verwachting voortzetten, met een verwachte investering van ongeveer 1,84 biljoen euro in schone energie in 2024 – bijna het dubbele van het bedrag dat wordt besteed aan fossiele brandstoffen.
De prognoses van het IEA, gebaseerd op het huidige regeringsbeleid, geven aan dat de wereldwijde vraag naar olie vóór 2030 een piek bereikt van iets minder dan 102 miljoen vaten per dag, om vervolgens tegen 2035 te dalen tot het niveau van 2023. Deze verwachte daling wordt grotendeels toegeschreven aan een verminderde vraag vanuit de transportsector als gevolg van het toenemende gebruik van elektrische voertuigen.
De invloed van strenger milieubeleid
Het rapport onderzoekt ook de mogelijke invloed van een strenger milieubeleid op de toekomstige olieprijzen. Volgens de huidige beleidsscenario’s van de overheid zullen de olieprijzen tegen 2050 naar verwachting dalen tot 69 euro per vat, vergeleken met 75,44 euro per vat in 2023. Als regeringen hun acties echter afstemmen op het doel om tegen 2050 een uitstoot in de energiesector te bereiken die gelijk is aan nul, zouden de olieprijzen tegen dat jaar kunnen dalen tot 23 euro per vat.
Terwijl de vraag naar LNG tussen 2023 en 2030 naar verwachting met 145 miljard kubieke meter zal stijgen, zal de exportcapaciteit in dezelfde periode naar verwachting met ongeveer 270 kubieke meter toenemen. Dit overschot aan LNG-capaciteit zal naar verwachting leiden tot een zeer competitieve markt totdat het volledig is geabsorbeerd. In de belangrijkste importregio’s zullen de prijzen naar verwachting schommelen tussen 5,98 en 7,36 euro per miljoen Britse thermische eenheden (mmBtu) tot 2035.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!