Internationaal Energieagentschap (IEA): “Stijgende dieselprijzen kunnen Europese energiecrisis verergeren”

Het IEA stelt dat Europese landen, naar aanleiding van de Rusland-sancties, beter torenhoge dieselprijzen incalculeren in hun begrotingen.

Waarom is dit belangrijk?

Een nieuwe week, een nieuwe waarschuwing van het Internationaal Energieagentschap (IEA) voor Europa, zo lijkt het soms. Toch is hier sowieso waakzaamheid geboden. Het aantal personenwagens dat op diesel rijdt, maakt namelijk meer dan 40 procent van de Europese markt uit, volgens gegevens van databureau Rystad Energy. En diesel geldt als belangrijke brandstof voor de economische groei.

De essentie: Zodra het EU-embargo op uit Rusland ingevoerde diesel ingaat, zal de concurrentie op een al “uitzonderlijk krappe markt” nog worden opgedreven, stelt het IEA.

  • En: "Hoge dieselprijzen wakkeren de inflatie aan, waardoor de druk op de wereldeconomie en de wereldvraag naar olie toeneemt", zo citeert de Britse zakenkrant Financial Times de intergouvernementele organisatie.
  • Concreter: "De concurrentie voor niet-Russische dieselvaten zal hevig zijn, waarbij EU-landen ladinge
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.