Eneco verlengt eenmalig prijsgarantie voor 13.000 klanten

Eneco kreeg in december de wind van voren toen bleek dat de energieleverancier een bericht had gestuurd naar klanten met een vast contract om over te stappen naar een variabel contract. De leverancier heeft alsnog beslist om de prijsgarantie voor zo’n 13.000 klanten eenmalig te verlengen.

De energieprijzen zitten sinds het najaar van 2021 in de lift. Daardoor beslissen almaar meer leveranciers om niet langer vaste contracten aan te bieden. De kans is dan ook zeer groot dat je een variabele formule krijgt wanneer je een nieuw energiecontract afsluit. Een vast contract is voor veel leveranciers op dit moment geen haalbare optie. Zo had Eneco in december een nieuw contractvoorstel opgesteld voor 13.000 klanten die een contract van onbepaalde duur hadden met een vast tarief waarvan de prijsgarantie was verlopen.

Verlenging prijsgarantie

Daarmee stootte Eneco zijn klanten tegen de borst. Door de stijgende energieprijzen moeten ze vandaag veel meer betalen voor hun energieverbruik dan toen ze het contract hadden afgesloten. Tijdens een interview met het Radio 2-programma ‘De inspecteur’ zei Jean-Jacques Delmée, CEO van Eneco België, dat de prijsgarantie nog eenmaal zal worden verlengd voor die groep klanten.

Nieuwe klanten bij Eneco zullen hoe dan ook enkel een variabel contract kunnen afsluiten. De leverancier heeft begin dit jaar beslist om niet langer vaste contracten aan te bieden. “Na de recordprijzen van oktober is er helaas nog geen sprake van onmiddellijke prijsdalingen. Ook de markt in november en december was nog steeds verhit. Dit heeft vanzelfsprekend impact op nieuw afgesloten contracten en contractvernieuwingen”, liet Eneco weten.

Nadelen vast contract

De energieleverancier benadrukte toen dat een (nieuw) vast contract in de huidige situatie nefast is voor zowel de leverancier als de consument. “Niet alleen is het algemene marktprijsniveau historisch hoog, de risicodekking in een vast contract loopt nu ook steeds meer en meer op, zodanig dat het geen interessante productformule meer is. Zeker niet voor de consument die, met een vast contract, niet automatisch zal mee profiteren van toekomstige dalingen in de energiemarkt”, klonk het.

Indien je energiecontract wil vergelijken, kan je een beroep doen op de vernieuwde V-test van de Vlaamse energieregulator (VREG).

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.