Hoeveel kan je besparen op je energiefactuur bij een btw-verlaging?

De afgelopen dagen kwam de verlaging van de btw op energie opnieuw ter sprake binnen de regering. CD&V en Vooruit willen die belasting verlagen om zo de energieprijs te drukken. Uit onze berekening blijkt dat je al snel honderden euro’s kan besparen door zo’n verlaging.

Het voorbije half jaar zijn de energieprijzen fors gestegen en het ziet er niet naar uit dat er snel een verlaging komt. Die oplopende prijzen zijn onder meer het gevolg van de winterse temperaturen en de spanningen met Rusland. Dat land is een belangrijker uitvoerder van gas.

Btw-verlaging energie

Door de hoge energieprijzen zijn de politici in ons land op zoek naar manieren om de prijs te drukken. Eerder deze week stelde Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) een btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor. Hij kan daarbij rekenen op de steun van Vooruit. Open VLD staat niet meteen te springen om dat te doen omdat dat zou resulteren in minder inkomsten voor de overheid. Groen vreest dan weer dat zo’n verlaging de consument niet zal aanzetten om minder te verbruiken. Die partij legt liever de nadruk op oplossingen op middellange termijn, zoals zonnepanelen en renoveren.

Kans dat er binnenkort een btw-verlaging komt, lijkt daarmee klein. Maar wat zou zo’n verlaging betekenen? Om dat te berekenen keken we naar de samenstelling van de factuur. Die bestaat uit allerhande heffingen. Belangrijk om weten is dat de btw niet geheven wordt op alle componenten van je factuur. Zo wordt die belasting niet toegepast op de federale bijdrage, de heffing ter financiering van het Energiefonds in Vlaanderen en de aansluitingsvergoeding in het Waalse Gewest.

Hoeveel kan je besparen?

Stel dat je zonder de bovenstaande heffingen en btw zo’n 2.500 euro betaalt voor je jaarlijks energieverbuik. Dan zou dat betekenen dat je elk jaar 525 euro afdraagt aan de Belgische fiscus. Indien de regering zou beslissen om de btw te verlagen naar 6 procent zou je slechts 150 euro moeten betalen aan de belastingdienst. Dat is een besparing van 375 euro per jaar, oftewel 31,25 euro per maand.

Dit is natuurlijk een indicatief voorbeeld. Jouw persoonlijke situatie kan dus afwijken van de bovenstaande berekening. Hoe dan ook is het duidelijk dat je al snel honderden euro’s per maand kan besparen, moest de regering beslissen om de btw op energie tijdelijk te verlagen.

Nog een oplossing die op tafel ligt, is de energiecheque. Dat is het idee waar de PS mee speelt. Volgens de Franstalige partij kan je met zo’n cheque de gezinnen helpen die het nodig hebben, zonder dat de rijken mee kunnen profiteren van de maatregel. Paul Magnette, de voorzitter van PS vindt een tijdelijke btw-verlaging moeilijk door te voeren omdat het de rijkste gezinnen zijn die er het meeste baat bij zullen hebben. Als de socialistische partij haar zin krijgt, zou er een cheque ter waarde van 200 euro komen. Dat is dus een kleinere besparing dan een verlaging van de btw.

(lb)

Meer