Regering overweegt nu toch btw-verlaging op energie

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) stelt een tijdelijke btw-verlaging voor – van 21 naar 6 procent – om de snelle stijging van de energiefacturen in te dijken. De federale regering was nochtans altijd gekant tegen zo’n verlaging, maar lijkt nu haar kar te keren.

Van Peteghem wil het voorstel zo snel mogelijk op de regeringstafel leggen, zo bevestigt hij bij VRT NWS. Een btw-verlaging is volgens hem “een heel snelle maatregel en ook een maatregel met heel wat impact op de factuur van de mensen”.

“Het is dus zeker een optie die we moeten bekijken”, zegt de minister van Financiën, die verklaarde dat er nog andere denkpistes op de regeringstafel zullen liggen.

Bocht

Enkele maanden geleden verklaarde zowel Van Peteghem als minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) expliciet geen voorstander te zijn van een btw-verlaging. Het debat draaide toen vooral rond de elektriciteitsfactuur. Zo’n maatregel zou te algemeen zijn (en ook gelden voor rijke gezinnen die de steun eigenlijk niet nodig hebben) en indruisen tegen energiezuinigheid.

Er was ook een pragmatisch-financieel argument: een btw-verlaging zou een enorm gat in de begroting branden, klonk het toen.

Maar nu liggen de kaarten anders, zegt Van Peteghem, omdat steeds grotere delen van de bevolking onder de stijgende facturen voor aardgas en elektriciteit lijden. Zuhal Demir (N-VA), de Vlaamse minister van Energie, stelde een btw-verlaging al in september voor.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.