Premier De Croo toont zich niet gewonnen voor btw-verlaging energie

Door de enorme prijsstijgingen van de energiefacturen klonken steeds meer stemmen om de btw voor energie van 21 naar 6 procent te verlagen. Woensdag toonde federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zich gewonnen voor zo’n btw-verlaging. Aan het Parlement laat premier Alexander De Croo alvast weten niet achter het idee te staan.

De prijzen van de energiefacturen klimmen tot ongeziene hoogtes, en dat is de politiek uiteraard niet ontgaan. Dat deed enkele regeringspartijen in de richting kijken van een controversiële maatregel: het btw-tarief van de energiefacturen verlagen van 21 naar 6 procent.

Liberalen en groenen niet mee

De liberalen geven zich alleszins niet gewonnen voor de maatregel. Volgens hen brengt zo’n btw-verlaging de overheidsfinanciën in het gedrang.

“Als ik sommigen van jullie hoor, dan is het eenvoudig, dan kan ik alle maatregelen doorvoeren. Maar over de impact op de overheidsfinanciën slaat men de pagina over toe”, reageerde de premier. Zowel bij de Open Vld als MR wil men niet aan de btw-tarieven sleutelen. Ook de groenen zijn geen fan van de maatregel.

De weigering van de liberalen en de twijfelende houding van de groenen, toont aan dat we niet binnenkort een beslissing van de regering kunnen verwachten om die btw naar 6 procent te brengen.

Woensdag sloot CD&V zich aan bij coalitiepartner Vooruit als voorstander van een (tijdelijke) btw-verlaging. De christendemocraten waren aanvankelijk geen fan van het voorstel, maar keren nu toch hun kar omwille van de nood aan een dringende oplossing.

Ook bij de Franstalige socialisten van PS keren ze zich niet volledig tegen zo’n maatregel, al zijn ze eerder voorstander van een energiecheque die de lasten kunnen verlagen.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.