“We gaan hier de toekomst bouwen”: Elon Musk kondigt nieuwe locatie van Tesla’s technische hoofdkantoor aan

Tesla-CEO Elon Musk zegt het nieuwe technische hoofdkwartier van het bedrijf in Silicon Valley te gaan vestigen. Twee jaar eerder verplaatste Musk het hoofdkwartier nog naar Texas.

Waarom is dit belangrijk?

In 2021 verplaatste Musk het hoofdkantoor van de elektrische automaker van Silicon Valley naar de Texaanse stad Austin. Daarmee werd ook de technische afdeling mee verhuisd. Musk uitte al langere tijd kritiek op het ondernemingsklimaat in Californië, dat hij omschreef als “overgereguleerd”.

De essentie: Bijna twee jaar na de verhuizing naar Texas maakt Musk bekend dat de technische afdeling terug naar Californië wordt verhuisd.

 • De afdeling zal het nieuwe technische hoofdkantoor worden dat zich voornamelijk gaat richten op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Ook zal de autofabrikant beginnen met het aannemen van ingenieurs die bedreven zijn in de ontwikkeling van AI. Het is nog niet bekend hoeveel nieuwe banen er precies bijkomen.
 • “Het wordt episch”, zei Musk over de nieuw locatie. “We gaan hier de toekomst bouwen”.
 • Het officiële hoofdkantoor van Tesla blijft in Austin, maar Musk vertelde aan CNBC dat de nieuwe faciliteit “effectief een bijkomend hoofdkantoor van Tesla is”. Volgens de CEO zal Tesla voortaan “een soort van dual-headquartered company” zijn.

Elite-ingenieurs

 • De verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is volgens deskundigen essentieel voor Tesla’s zelfrijdende technologie, en daar kan Californië een belangrijke rol in gaan spelen. 
 • De staat is de thuisbasis van een breed scala aan bedrijven die voorop lopen in de ontwikkeling van AI, waaronder Google, Meta en OpenAI.
  • In een interview met CNBC stelde de gouverneur van Californië, Gavin Newsom (Democraat), dat alle “elite-ingenieurs” van de industrie in de staat gevestigd zijn.
  • Musk zei dat Tesla “uitkijkt naar een opwindend partnerschap met Californië”.

De achtergrond: In 2021 zei Musk dat hij ervoor koos het hoofdkwartier van Tesla naar Texas te verplaatsen vanwege de beschikbare ruimte en de aanzienlijk goedkopere huizenmarkt in Austin. 

 • Eerder dreigde Musk om zowel het hoofdkantoor als de productie te verplaatsen uit Californië, in een reactie op de strenge lockdownbeperkingen van de Amerikaanse staat. Ook was er volgens hem een grens aan hoe groot het bedrijf kon schalen in Californië en had personeel te maken met lange reistijden naar hun werk.
 • De CEO had vorig jaar tijdens een bijeenkomst in Miami ook al de staat Californië aangeduid als “de staat van belastingen, overregulering en rechtszaken”.
 • Tesla telde vorig jaar ruim 47.000 werknemers in Californië.

(nd)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20