Elon Musk en Cathie Wood kritisch voor passief beleggen: “Het is een totale misallocatie van kapitaal”

ETF’s, de afkorting voor exchange-traded fund, zijn de jongste jaren aan een stevige opmars bezig. Via zo’n fonds kan je de koers van een bepaalde index volgen. Dat wordt ook wel passief beleggen genoemd omdat een ETF de index niet probeert te kloppen. Cathie Wood, hoofd van het fonds Ark Invest, spreekt van een totale misallocatie van kapitaal.

Wie wil starten met beleggen, maar niet weet waar te beginnen, kiest doorgaans een ETF. Via zo’n fonds kan je een bepaalde index, zoals de Bel20, volgen. Het kapitaal wordt dan ook belegd in alle bedrijven die in die index zitten. Het is dus een goede manier om je beleggingskapitaal in één klap te verspreiden over meerdere aandelen.

Passief beleggen

Het grote verschil met een traditioneel fonds is dat de fondsbeheerder de index niet probeert te kloppen. Daarom wordt er gesproken van passief beleggen. Dat verklaart ook waarom de kosten van een ETF lager liggen dan bij een gewoon beleggingsfonds. De fondsbeheerder moet veel minder actief bezig zijn met een ETF.

Toch is niet iedereen fan van de ETF’s. Zo hebben Tesla-baas Elon Musk en fondsbeheerder Cathie Wood via Twitter kritiek geuit op die fondsen. “Naar mijn mening zal de geschiedenis aantonen dat de versnelde verschuiving naar passieve fondsen in de afgelopen 20 jaar een massale slechte allocatie van kapitaal is”, aldus Wood.

Opvallend: Wood heeft zelf een ETF in handen, genaamd Ark Innovation ETF. Hierbij moeten we wel opmerken dat sommige ETF’s actief beheerd worden. Dat is dus het geval voor de ETF van Wood. Met dat fonds zet ze volop in op de technologieën van morgen. Met de regelmaat van de klok past de fondsbeheerder de samenstelling van haar fonds aan. Zo heeft ze onlangs nog voor 6,4 miljoen dollar aan Tesla-aandelen verkocht.

Ook Musk is kritisch

De opmerking van Wood kwam er na een uithaal van Musk. Hij schreef eerder in een tweet dat het tijd is om terug te keren naar actief beleggen. “Passief beleggen is te ver gegaan”, aldus de techmiljardair. Hij schreef ook dat “dergelijke fondsen beslissingen nemen in naam van de beleggers, maar dat die niet altijd in hun belang zijn.”

“Passieve fondsen hebben veel beleggers belet om te genieten van een 400-voudige waardestijging van Tesla, van een marktkapitalisatie van 1,6 miljard dollar bij de beursintroductie in juni 2010 tot ongeveer 650 miljard dollar toen het tien jaar later in december 2020 tot de S&P500 toetrad”, voegde Wood er nog aan toe.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20