“Elke euro gespendeerd via maaltijdcheques injecteert 1,8 euro in de Belgische economie”

“Elke euro gespendeerd via maaltijdcheques injecteert 1,8 euro in de Belgische economie”
Kassa – (Photo by PHILIPPE HUGUEN/AFP via Getty Images)

Volgens VIA, de sectororganisatie van uitgevers van maaltijdcheques, zijn maaltijdcheques cruciaal voor de Belgische economie. De organisatie verwijst daarbij naar een studie van het adviesbureau Roland Berger. Daaruit blijkt dat elke euro die wordt uitgegeven met maaltijdcheques gelijk staat aan een injectie van 1,8 euro in de lokale Belgische economie.

Waarom is dit belangrijk?

Vorig jaar kregen meer dan 2,8 miljoen werknemers in ons land maaltijdcheques, oftewel 60 procent van de beroepsbevolking. Dankzij dat extralegaal voordeel hebben gezinnen een extra budget om voeding te kopen. Voor veel werknemers is de maaltijdcheque dan ook een onmisbaar onderdeel van hun verloningspakket. Volgens VIA is dat extraatje ook essentieel voor de Belgische bedrijven en economie.

In het nieuws: Uit verschillende studies blijkt dat de maaltijdcheques van vitaal belang zijn voor de Belgische economie.

  • Volgens de studie van Roland Berger hebben maaltijdcheques een reële impact op de Belgische economie, met een multiplicatoreffect van 1,8. Dat betekent dat één euro uitgegeven met maaltijdcheques, gelijk staat aan een injectie van 1,8 euro in de Belgische economie.
  • Een rondvraag van Listen bij handelaars in opdracht van VIA toont dan weer aan dat het extralegaal voordeel voor 1 op de 3 bedrijven in België tot 10 procent van de omzet vertegenwoordigt.

Bescherming tegen concurrentie van buitenlandse winkels

Details: VIA voegt eraan toe dat maaltijdcheques ook bescherming bieden tegen concurrentie van buitenlandse winkels.

  • Uit gegevens van Comeos blijkt dat de Belgen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar voor 688 miljoen euro aan producten in buitenlandse supermarkten hebben gekocht. Dat geld spendeerden we vooral in Frankrijk, 423 miljoen euro, om precies te zijn.
  • Volgens de rondvraag van VIA maakt 53 procent van de handelaars zich zorgen over buitenlandse concurrentie.
  • 26 procent ziet maaltijdcheques als een bescherming tegen deze concurrentie, waardoor de voedingsuitgaven van Belgen in eigen land blijven. Een op de drie handelaars zegt ook dat maaltijdcheques een belangrijke rol spelen in tijden van crisis.
  • “Door consumenten te stimuleren lokaal te kopen, zorgen maaltijdcheques voor het behoud van de lokale economische structuur. Dit komt ten goede aan verschillende sectoren, waaronder hotels en catering, supermarkten, traiteurs, bakkers, slagers en andere lokale bedrijven”, aldus de sectororganisatie. “Bovendien creëren maaltijdcheques meer dan 20.000 jobs in België volgens de studie van Roland Berger.”

Verhoging maaltijdcheques

Zoom in: VIA is al langer vragende partij om het bedrag op de maaltijdcheques te verhogen. Het maximumbedrag per maaltijdcheque – 8 euro – is sinds 2016 al niet meer aangepast.

  • Uit een eerdere rondvraag van de sectororganisatie blijkt dat 85 procent van de werknemers met maaltijdcheques wenst dat het maximumbedrag wordt verhoogd tot 12 euro en 96 procent tot minstens 10 euro.
  • “Dankzij een verhoging van de nominale waarde, zien de gezinnen hun huishoudbudget voor voedsel toenemen. Ze zullen op hun beurt die bedragen rechtstreeks in de Belgische economie injecteren”, zegt Sven Marinus, voorzitter van VIA. Hij voegt eraan toe dat een hogere nominaal bedrag ook de handelaars beter beschermt tegen buitenlandse concurrentie.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.